Een computer of laptop kopen voor fotobewerking

Amy Schutte 11290

Wanneer je eenmaal lekker aan de slag bent met een goede camera, ben je nog maar op de helft. Nabewerking - vroeger het ontwikkelen van de foto’s in de doka - hoort ook bij het fotografie proces.

Sommige beginnend fotografen schrikken daarvan, maar dat is nergens voor nodig. Je hoeft niet meteen foto’s samen te voegen of nieuwe achtergronden te plaatsen. Begin eens met het bijstellen van de verlichting, en het verhogen van het contrast. Of maak je foto eens zwartwit, om te kijken wat er gebeurt.

Laptop of computer voor fotonabewerking

Photoshop en Lightroom

Er zijn veel programma’s om je foto’s mee na te bewerken, maar het meest gebruikt door fotografen zijn Adobe Lightroom en Adobe Photoshop. Misschien handig om daar meteen mee te beginnen, zodat je bekend raakt met de interface. Op onze site staan allerlei handige tips, en ook op YouTube staat het vol met handige tutorials.

Laptop of desktop

Deze programma’s vragen echter wel het een en ander van je computer. Ze kunnen prima op een laptop geïnstalleerd en gebruikt worden, al is een desktop computer meestal zwaarder en zal het beter gaan. Bovendien is het aan te raden om in elk geval een muis te gebruiken.

Waar moet je op letten bij een computer?

Je hebt waarschijnlijk al flink wat knaken in je nieuwe fotoset geïnvesteerd. Het is mogelijk om een computer voor een redelijk budget te kopen. Het merk maakt niet zoveel uit: het gaat erom wat er van binnen in de gebeurt. Net als bij andere dingen, krijg je over het algemeen waar je voor betaalt. Heb je meer budget, dan koop je een stevigere computer. Vooral wanneer je met verschillende lagen en meer ingewikkelde bewerkingen in Photoshop gaat werken, zul je het verschil merken.

LEES OOK: Hoe ga je om met hard licht?

Laptop of desktop?

Zoals gezegd kunnen beiden fotobewerkingsprogramma’s aan, mits ze aan de juiste technische specificaties voldoen. Daarover later meer. Een desktop is vaak voordeliger voor een zwaardere (betere) machine. Ze gaan over het algemeen ook langer mee, Wel heb je hier nog een goede monitor bij nodig. Een laptop heeft als voordeel dat deze draagbaar is, en dus mee kan op (foto)reizen. Daartegenover hebben laptops vaak een kortere levensduur: verwacht nooit de oorspronkelijke snelheid ná vier jaar gebruik. Bovendien zijn ze vaak wat duurder en het scherm is kleiner. De uiteindelijke voorkeur is en blijft overigens persoonlijk.

Technisch

Als je een nieuwe computer aanschaft, zul je ook op de technische specificaties moeten letten. Dat lijkt vaak wat ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Bij een laptop is de schermmaat (en daarmee de afmeting van het apparaat) van belang. Deze wordt uitgedrukt in inches. Het liefst heeft iedereen een 4K beeldscherm, maar deze zijn duurder. Met een Full HD (1920 x 1080) kun je over het algemeen prima uit de voeten. Een IPS paneel is aan te raden, omdat dit ervoor zorgt dat je vanuit elke kijkhoek natuurgetrouwe kleuren ziet.

Hoe kleiner het apparaat, hoe minder plek er is voor bijvoorbeeld harde schijven. Kleinere laptops hebben daarom vaak alleen een SSD (Solid State Drive), wat de prijs omhoog kan stuwen.

Laptop of computer voor fotonabewerking

Processor

De processor is eigenlijk de motor van je computer. Deze moet stevig genoeg zijn. Kort gezegd kun je het beste kijken naar tenminste een Intel Core i5 of AMD A12 processor, zowel voor een desktop als een laptop.

RAM

RAM-geheugen is het werkgeheugen van je computer. Je hebt hier veel van nodig als je bijvoorbeeld regelmatig verschillende programma’s tegelijk open hebt, maar ook Photoshop en Lightroom vragen vrij veel van je RAM. Kies tenminste 6Gb, bij voorkeur 8Gb.

Opslagruimte

Veel computers en laptops komen met veel opslagruimte. Hoe belangrijk dit voor jou is, ligt aan je gebruik. Fotografeer je veel in RAW? Dan nemen j foto’s veel plaats in en is een groot opslaggeheugen aan te raden. Opslagruimte is echter gemakkelijk uit te breiden, met externe schijven, als je hier geen bezwaar tegen hebt.

Vaak hebben computers een Hard disk (HDD) of een Solid State Drive (SSD), of beide. Bij een HDD wordt de data van een draaiende magnetische schijf gelezen. Doordat dit type harde schijf al heel lang op de markt is, is het een goedkope manier geworden om data op te slaan. Bovendien hebben HDD vaak een grotere opslagcapaciteit.

In tegenstelling tot een Hard Disk Drive bevat een Solid State Drive (SSD) geen bewegende delen. De data wordt opgeslagen en afgelezen van geheugenchips, in plaats van een ronddraaiende magnetische schijf. Een SSD is geavanceerder, en maar liefst tien tot twintig keer sneller dan een HDD. Natuurlijk is een SSD daardoor ook duurder.

Nu is het dus een kwestie van het in kaart brengen van persoonlijke wensen. Houd daarbij rekening met de toekomst: waarschijnlijk ga je steeds meer functies in Photoshop gebruiken. Houd aanbiedingen in de gaten en kijk ook eens naar refurbished modellen. Over het algemeen zul je, voor een goede laptop die geschikt is voor fotobewerking, vrij snel 500 euro betalen. Voor een desktop kijk je ook naar die prijs. Natuurlijk kun je, als je net met nabewerken begint, met een lichtere computer uit de voeten..

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy