Échte reisfotografie
Natuurlijk is reisfotografie op meerdere manieren uit te leggen. Laten we er even vanuit gaan dat het het vastleggen van echte momenten is, op (voor ons) onbekende plekken. Een vorm van fotojournalistiek bijna, zoals we dat ook zien in de prachtige foto’s voor National Geographic Magazine. Hoe kun je dan zulke goede reisfoto’s maken?
Ken de techniek
Laten we het eerder genoemde magazine als uitgangspunt nemen, dat bekend staat om de spectaculaire fotografie gemaakt door de beste fotografen ter wereld. Dat niveau is dan ook vooral iets om naar te streven, maar het duurt vele jaren om dat te bereiken. Wat wel belangrijk is om in elk geval die kant op te bewegen en goede foto’s te maken, is dat je de techniek van fotografie goed kent. Leer over de belichtingsdriehoek, en wat het effect is van de verschillende instellingen op je foto. Zorg dat je je camera goed leert kennen. Bij reisfotografie kun je sommige beelden plannen, maar je zult ook met onverwachte momenten te maken krijgen, waarop je snel moet reageren. Door instinctief met je camera om te kunnen gaan, lukt dat.
Doe moeite voor reisfotografie
Om echt mooie foto’s te maken, moet je uitzoeken wanneer het beste moment is om een plek te bezoeken. Vaak vereist het meerdere bezoekjes, voordat het licht echt goed is en de omstandigheden ideaal zijn voor een goede foto. Neem die moeite. Soms kom je op een mooie plek, en natuurlijk kun je daar ter plekke een foto maken. Misschien best een prima foto. Maar stel je die plek eens voor op een ander tijdstip, wat zou je dan zien? Zou dat niet een veel mooiere foto opleveren? Vaak wel, en die moeite loont.
Neem toeristen op in je foto
Veel fotografen streven ernaar om zo min mogelijk mensen in hun foto op te nemen. Maar, op toeristische plekken zijn nu eenmaal toeristen. Meestal busladingen vol. Waarom zou je ze niet in je foto opnemen? Het zegt iets over de plek, het vertelt het verhaal. Bovendien geeft het soms ook perspectief, drommen mensen op de chinese muur laten zien hoe het daar daadwerkelijk was op het moment dat de foto gemaakt werd.
Draai je eens om
Veel foto’s van (toeristische) hoogtepunten en trekpleisters in een land worden min of meer vanaf hetzelfde standpunt gemaakt. Soms zijn er zelfs speciale ‘viewpoints’ gemaakt, die uitzicht geven over een natuurwonder, monument of kunstwerk. Met voldoende parkeergelegenheid. Maar een originele foto is daar moeilijk te halen. Bovendien moet je als fotograaf soms een beetje eigenwijs zijn. Probeer dus eens een andere benadering te zoeken, letterlijk. Vaak ziet het onderwerp er vanaf de andere kant ook heel erg goed uit, en kun je er een originele foto van maken. Met eventueel de toeristen op het uitzichtpunt in je shot.
Natuurlijk is reisfotografie wat je er zelf van maakt. Op reis lopen reis- en straatfotografie bijvoorbeeld ook steeds door elkaar heen. Maar doe moeite, en maak er wat moois van!