Drie tips voor mooie foto's bij weinig licht

Drie tips voor mooie foto's bij weinig licht

Dalindcy Koolhoven 1782
Foto's maken in een donkere ruimte kan een enorme uitdaging zijn, helemaal als je vanuit de hand fotografeert. Door het ontbreken van daglicht kun je echter prachtige effecten creëren die overdag onmogelijk zijn. Wij geven je drie tips om in situaties met weinig licht toch mooie foto's te maken!

Gebruik een statief

Doordat het zo donker is, zul je de foto's waarschijnlijk met een langere sluitertijd moeten maken. Helaas is het lastig om foto's met een lange sluitertijd uit de hand te schieten, omdat je foto's dan snel bewogen kunnen zijn. Gebruik dus een statief of zet je camera in ieder geval op een stevige ondergrond.


Foto © Renate Oskam

Een hogere iso-waarde

De lichtgevoeligheid van je camera wordt uitgedrukt in iso. Hoe hoger deze waarde is, hoe lichtgevoeliger je camera en hoe beter je kunt fotograferen in donkere situaties. Als er buiten veel daglicht is heb je vaak al genoeg aan iso 100. Probeer wat met de iso van je camera te spelen (zet hem bijvoorbeeld op 800) en kijk wat er met je foto gebeurt. Zet hem ook niet té hoog, dit zorgt namelijk voor ruis in je foto.


Foto © Lex Schulte

Handmatig scherpstellen

Als je camera het toelaat, kan het handig zijn om handmatig scherp te stellen met behulp van de live-view modus. In deze modus kun je op het schermpje van je camera zien wat je gaat fotograferen en of je onderwerp scherp is. De autofocus is 's avonds iets minder betrouwbaar, en je wilt niet thuiskomen met een geheugenkaart vol onscherpe foto's. Experimenteer!


Foto © Lex Schulte