Leren van je foto's

Redactie digifoto Starter 778
Leren doe je door te oefenen en als je oefent maak je fouten. Nadat je thuis komt met een geheugenkaart vol 'mislukte' foto's, wil je niets liever dan al die foto's verwijderen. Dat begrijpen we, maar het is beter om dat niet te doen.

 

Om fouten in je foto's te kunnen zien moet je eerst leren herkennen wanneer een foto wel goed is. In de video vertelt Nigel Danson dat een goede foto niet perse veel likes op sociale media moet hebben. Een goede foto is een foto die je zelf wil ophangen in je woonkamer. Dit maakt dat een dat het tegenoverstelde hiervan een slechte foto is. Een foto die je zelf niet zou willen op hangen of delen is, voor jou, een slechte foto.

Verwijder deze foto niet meteen. Bekijk de foto goed en probeer jezelf uit te leggen waarom dat deel van de foto niet goed is volgens jou. Danson legt dit in de video perfect uit. Eerst dacht hij dat de foto's wel goed waren maar achteraf vond hij ze tegenvallen. Waarom dat was, legt hij bij elke foto uit. Zo was er een foto waar hij eerst heel blij mee was, maar zag achteraf pas dat er een brug op de foto staat. Achteraf heeft hij hiervan kunnen leren. Benson geeft een aantal punten waar je op kan letten als je je foto's bekijkt.

1. Balans leren vinden

Als de balans niet goed is in de foto voelt de foto niet helemaal goed. Vaak merk je wel dat de foto niet helemaal klopt maar waar het aan ligt zie je vaak over het hoofd. Wanneer er aan de ene kant van je foto heel veel bomen staan en aan de andere kant niet, is de foto uit balans. Leer jezelf aan dat je foto in balans is en kijk hier naar voor je je shot maakt.

2. Flow in de foto

De flow van je foto bepaalt de route die je ogen afleggen als ze naar een beeld kijken. De foto die Benson hier gebruikt heeft een boomstronk die in een bocht loopt. Hierdoor worden je ogen de foto uit gelokt omdat de boomstronk ook de foto uit gaat. Door dit te zien kan je jezelf leren om hier rekening mee te houden.

3. Leren om focus te vinden

In dezelfde foto van Benson is geen duidelijk punt te zien waar de aandacht ligt. Is het de gekronkelde boomstronk op de voorgrond of het boompje op de achtergrond? Dit is niet duidelijk te zien en moet verbeterd worden. 

Daarnaast is natuurlijk ook de letterlijke focus in je beeld belangrijk. Met sommige camera's is het gemakkelijker scherp te stellen, als deze bijvoorbeeld beschikken over eyefocus. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Fujifilm X-T3 en de Fuji X-T30. 

4. Less is more

Soms kan een foto net iets te veel van het goede hebben. Hierdoor gaat de aandacht van het onderwerp weg en wordt de foto onrustig. Kijk goed of je afleidende elementen in je foto hebt en probeer dit te voorkomen.

Nigel kijkt ook naar de foto's die hij wel goed vindt en legt ook bij deze foto's uit waarom hij de foto's dan zo mooi vindt. Door dit te toen bij je foto's, leer je van je eigen werk en kan je steeds beter worden. Dus voor je je foto's verwijderd, probeer er eerst van te leren. Pas daarna mogen ze weg!

Lees ook: Drie belangrijkste technieken voor de perfecte landschapsfoto 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie