Starten met fotografie? 5 tips om vooruitgang te boeken met je eerste digitale camera

Redactie digifoto Starter 1911

Eindelijk heb je de stap gemaakt en heb je geïnvesteerd in een fijne camera. Nu ga je natuurlijk prachtige plaatjes maken! Alleen, daar is wel wat oefening voor nodig. Allereerst is het natuurlijk handig als je uitzoekt hoe je camera precies werkt. Om daarna vooruitgang te boeken, hebben we deze 5 tips voor je.

1. Ga online

Op YouTube en sites als deze zijn echt fantastische tips en tutorials te vinden. Wil je een bepaald soort foto maken? Typ het in de zoekbalk van Google en de informatie vliegt je om de oren. Vaak zijn er uitgebreide video’s om uit te leggen hoe iets werkt of hoe je een bepaald effect kunt bereiken. Echt een schat aan informatie! Kun je niet direct vinden wat je zoekt? Probeer de zoekterm dan eens in het Engels.

2. Doe een cursus of workshop

Op veel plaatsen worden fotografie cursussen voor beginners aangeboden. Uiteraard leer je daar de beginselen van de fotografie, zoals camera instellingen, compositie, objectieven en soms ook nabewerking. Je kunt vragen die je hebt direct aan de leraar stellen, en doorvragen als het niet direct duidelijk is. Bijna altijd krijg je ‘huiswerk’; foto opdrachten die je moet doen voordat je weer bij elkaar komt. Op die manier ‘moet’ je wel op pad om te fotograferen. Het daagt je ook uit om eens een ander soort foto te maken. Bij de meeste cursussen wordt het resultaat bekeken en krijg je feedback, waardoor je weet waar je sterktes en zwaktes liggen. En vaak ontmoet je leuke mensen, die ook nog eens dezelfde hobby hebben!

3. Gebruik je camera vaak, het liefst elke dag

Vaak ga je heel enthousiast van start, en wanneer het hele huis en alle familieleden op de foto zijn gegaan, wordt de camera opgeborgen. Langzaam verdwijnt je nieuwe hobby een beetje naar de achtergrond. Vaak kom je een leuk tafereel tegen wat een goede foto had kunnen zijn, maar heb je je camera niet bij je. Neem daarom je camera zo vaak mogelijk mee. Zelfs naar je werk, onderweg naar huis kun je de leukste dingen tegenkomen. Beter worden in fotografie betekent vooral veel oefenen, het is als een spier die je moet trainen.

4. Maak het jezelf niet te moeilijk

Vergelijk je foto’s niet direct met die van beroemde fotografen. Daar steken ze altijd slecht bij af, zeker in het begin. Kijk liever naar de foto’s die je een maand geleden zelf hebt genomen. Zit er al verbetering in? Misschien maak je vaak dezelfde fout of komen bepaalde onderwerpen heel vaak terug. Het is goed om af en toe eens te kijken of je vooruitgang ziet.

5. Fotografeer onderwerpen die je leuk vindt

Fotograferen moet niet als ‘moeten’ gaan voelen, want dan zul je er snel mee stoppen. Zoek dus onderwerpen die je aanspreken. Hou je van de natuur? Ga extra vaak op pad met je camera. Hou je van sport? Leg de plaatselijke voetbal derby vast op de gevoelige plaat. Het is leuk om je ergens in te specialiseren, maar dan is het wel handig als dat makkelijk voorhanden is.

Blijven oefenen

Een goede fotograaf worden kost tijd en energie. De camera’s die op de markt zijn worden steeds beter, maar dat hoeft niet te betekenen dat de foto’s dat ook worden. Het is een kwestie van veel oefenen en steeds bijleren. Zorg dus dat je het zo leuk mogelijk voor jezelf maakt, dan komt die stijgende lijn vanzelf.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie