Deze fotografie fouten maak jij niet!
Want veel fotografen maken dezelfde (soort) fouten. Laten we eens een aantal van die fouten onder de loep leggen.
Een van de meestgemaakte fouten: een scheve horizon
Wanneer je er eenmaal kritischer op je foto’s wordt, valt het je ook direct op als de horizon niet recht is. Je kunt dit in de meeste nabewerkingsprogramma’s heel gemakkelijk herstellen, maar dan valt er vaak wat van de randen van je foto weg. Beter is het dus om alert te zijn tijdens het fotograferen.
Meer of duurdere apparatuur blijven kopen
Dit is misschien niet een van de fototechnische fouten, maar toch trappen veel beginnend fotografen erin: steeds het nieuwste van het nieuwste kopen, omdat ze denken dat hun foto’s daar beter van worden. Weliswaar zullen de foto’s misschien meer megapixels tellen, maar tenzij je je foto als billboard laat afdrukken doen die pixels vrij weinig. Met een instapcamera kun je ook prachtige beelden maken. Kijk maar eens wat voor spectaculaire foto’s sommige professionele fotografen kunnen maken met een mobiele telefoon. Vraag je af of je de nieuwe spullen echt nodig hebt. Heb je behoefte aan een nieuw objectief in jouw fotografie? Of wil je heel graag juist iets anders proberen? Merk je dat je tegen de beperkingen van je eigen camera aan begint te lopen? Dan is het misschien tijd voor iets nieuws. Is dit niet zo? Leer dan eerst optimaal gebruik te maken van de spullen die je hebt. Bespaar je meteen wat knaken.
Niets weten van de belichtingsdriehoek
Wanneer je net begint met fotografie, kun je natuurlijk uitstekend op de automatische stand van je camera vertrouwen. Je kunt je dan richten op het zoeken naar goede onderwerpen, een mooi standpunt en het maken van een mooie compositie. Toch is het geen gek idee om je op een gegeven moment is te verdiepen in de belichtingsdriehoek, de drie elementen waarmee je de belichting van je foto kunt regelen. We hebben het dan over de sluitertijd, het diafragma en de ISO. Leer het stap voor stap, zodat je langzaamaan meer invloed over het eindresultaat van je foto’s kunt krijgen.
Geen idee hebben van witbalans
Als je witbalans niet goed is, krijg je een gloed in een bepaalde kleur over je foto’s. Om dit goed te zetten, is de witbalans bedacht. Hiermee is wit echt wit, en zijn alle kleuren ook kleurecht. Meestal is de automatische witbalans goed, maar je kunt in het menu ook je witbalans zelf instellen. Probeer het eens uit!
'Fouten' in de compositie
Compositie is eigenlijk de manier waarop je het kader van je foto indeelt. Een fijne balans in je foto geven een mooi geheel, een goede compositie zorgt daarvoor. Er zijn een aantal compositieregels die je daarin houvast kunnen bieden. Je kunt ze overigens beter zien als adviezen, want natuurlijk bepaal je zelf hoe je je foto neemt en wat je mooi vindt. Wel geeft het vaak een prettig eindresultaat als ze zijn toegepast. Neem de tijd om over de compositie na te denken en kies het in elk geval bewust, of het nu volgens de ‘regels’ is of niet.
Nabewerking om je foto’s te redden
Een mislukte foto blijft een mislukte foto, ook als je er uren aan sleutelt in Photoshop. De basis van je foto moet goed zijn. Vanuit daar kun je allerlei aanpassingen maken om je foto beter te maken, je kunt de kleuren verscherpen, oneffenheden weghalen, de horizon rechtzetten of mensen uit je foto knippen. Alles kan. Maar een slechte foto goed maken, dat gaat je niet lukken. Zorg dat je je foto niet te zwaar nabewerkt, want dan ziet het geheel er nep en kunstmatig uit. ‘Less is more’, en dat geldt ook voor nabewerking van foto’s.