Deel 2: Alles over geheugenkaarten

Amy Schutte 1516
In deel 1 konden we al lezen wat het verschil is tussen de verschillende geheugenkaarten. SD kaarten, SDHC, SDXC en mini of micro SD’s. Welke past er het beste bij jouw fotografie?

Capaciteit van de geheugenkaarten

Hoeveel geheugen je nodig hebt, is afhankelijk van het gebruik. Fotografeer je veel in RAW? Dan heb je meer ruimte nodig om de bestanden op te kunnen slaan, want die zijn veel groter dan Jpegs. Helemaal als je ervoor kiest om je foto’s dubbel op te slaan (RAW en Jpeg), heb je veel ruimte nodig. Ook scheelt het hoe lang je achter elkaar fotografeert. Ga je vaak een uurtje aan de slag? Dan is een SD of SDHC kaart ruim voldoende. Fotografeer je echter bruiloften? Dan zul je wat zwaarder geschut kunnen gebruiken.

geheugenkaarten, SD kaart

Megapixels

Daarnaast maakt het aantal megapixels van je camera uit. Je kunt het beste eens foto’s maken in verschillende formaten (Jegs van verschillende kwaliteit en RAW) en op de computer kijken hoe groot de bestanden zijn. Je kunt dan gemakkelijk uitrekenen hoeveel van elk je kwijt kunt op een kaart. Overigens geven veel camera’s dat ook in het menu aan. Zo kun je zelf bepalen hoeveel foto’s je kwijt wilt en welke kaart je dan nodig hebt.

Snelheid

Elke geheugenkaart heeft een schrijfsnelheid en een leessnelheid. De schrijfsnelheid geeft weer hoe snel de geheugenkaart de foto’s kan verwerken. Dit is vooral belangrijk als je veel foto’s achter elkaar maakt, bijvoorbeeld is burst modus.
De leessnelheid is vooral belangrijk om de foto’s terug te kijken op de camera of om ze over te zetten op de computer.

Hoe weet je de snelheid

Soms worden deze snelheden beschreven in Mb per seconde, maar er zijn ook fabrikanten die dit in een getal uitdrukken, bijvoorbeeld 300x. Om per seconde uit te rekenen hoeveel mb’s worden overgedragen, deel je het getal door 10 en vermenigvuldig je dat met 1,5. 300x is dan 300/10 x 1,5 = 45 mb per seconde.

Er zijn ook kaartjes die een ‘class speed rating’ meekrijgen. Dit is vooral handig voor video, waar natuurlijk steeds data binnen blijft komen. Dit gaat vooral over gelijktijdig lezen en schrijven. Een class 10 kaartje garandeert dan bijvoorbeeld altijd een snelheid van 10 mb/seconde. Voor video wordt minimaal een class 6 aangeraden. Wanneer er een soort U bij staat, gaat het om Ultra High Speed. Het getal dat erbij hoort kun je dan met 10 vermenigvuldigen. UHS-3 kan minimaal 3 mb/seconde overdragen.

Welke geheugenkaart koop ik

Hopelijk kun je nu zelf een beetje inschatten welke geheugenkaart voor jou het meest geschikt is. Lees goed de website van de leverancier, zodat je weet wat je koopt. Vaak heb je meerdere geheugenkaarten, dus wellicht kun je verschillende kaarten aanschaffen en het gebruik aanpassen op de gelegenheid.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy