De workflow van professioneel reisfotograaf Marsel van Oosten

De workflow van professioneel reisfotograaf Marsel van Oosten

Redactie digifoto Starter 2837

Veilige opslag van je bestanden is voor professionele fotografen van levensbelang. Als je hele levenswerk op één harde schijf staat is het wachten tot het moment dat je in één keer alles kwijt raakt. Voor Marsel van Oosten is veilige opslag helemaal belangrijk: hij is het grootste deel van het jaar op reis waardoor de kans dat er iets mis gaat een stuk groter wordt. Marsel vertelt hoe hij hier mee omgaat.

'Ik heb een kantoor in Nederland, maar ik werk ook vaak in Zuid-Afrika, zeker als ik meerdere reizen in zuidelijk Afrika heb. Dan moet ik tussen de reizen door aan mijn foto’s kunnen werken anders wordt mijn achterstand te groot. We hebben een vaste plek in Zuid-Afrika waar we meestal zitten, dus daar moet ik alles kunnen doen wat ik thuis ook doe. Geloof het of niet, maar ik neem mijn MacPro en mijn LaCie 5Big gewoon mee als handbagage in een Pelicase. De enige reden dat dit kan is dat mijn MacPro en mijn LaCie 5Big heel compact zijn.

Tegenwoordig zijn mijn bewerkte bestanden uit Photoshop rond de 2GB en soms loopt dat op tot 4GB. Met zulke bestanden moet je een krachtige computer hebben, anders duurt het allemaal veel te lang. Al mijn foto’s staan op mijn LaCie 5Big Thunderbolt, niet op mijn computer. Zowel lezen als schrijven van de bestanden gaat razendsnel, dus ik merk geen irritante vertragingen als ik in Photoshop aan het werk ben.

Strategie

In principe zet ik de foto’s die ik tijdens een reis maak eerst op mijn laptop. Daar organiseer ik alles op, maak selecties en vervolgens maak ik een back-up. Ik heb al mijn beelden dus dubbel. Aan het einde van de reis maak ik een tweede back-up op een andere schijf zodat ik het hele project weer van mijn laptop kan verwijderen. Voor de daarop volgende reis herhaal ik deze strategie. Eenmaal thuis sluit ik mijn externe schijf aan op mijn LaCie 5Big en zet alles over. 

Mijn LaCie 5Big heeft 30 TB aan ‘enterprise grade’ harde schijven - dat is de hoogste kwaliteit schijven die er te krijgen zijn. Ik weet uit ervaring dat harde schijven kunnen crashen, vandaar ik een groot voorstander ben van RAID-systemen. Ook als een schijf crasht is er niets verloren. Maar dat is op zich niet genoeg, dus ook thuis zorg ik dat er een back-up wordt gemaakt. Dat doe ik met een tweede LaCie 5Big, die ik elders heb opgeslagen. Als er wordt ingebroken of mijn huis brandt af, dan ben ik in ieder geval niet al mijn foto’s kwijt.

Ik neem op reis altijd een aantal externe harde schijven mee. Ik gebruik een LaCie Rugged RAID voor mijn back-ups. Die bestaat feitelijk uit twee schijven en als er een van crasht, dan is er geen data verloren. Bovendien kan het ding tegen een stootje en dat is gezien de gebieden en omstandigheden waarin ik vaak werk een groot voordeel. Daarnaast heb ik een aantal Seagate schijfjes waarop mijn bewerkte hoge resolutie beelden heb staan voor als ik een verzoek krijg van een uitgever/tijdschrift voor een bepaalde foto, en een waarop een bootable back-up staat van mijn laptop.' 

Marsel van Oosten

Marsel is fulltime reisfotograaf. Hij reist al tien jaar de hele wereld over en daarnaast organiseert hij fotoreizen op de meest bijzondere plekken. Marsel wordt onder andere ondersteund door LaCie.

Info: squiver.com & laCie.com

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie