De voordelen van een afstandsbediening bij fotografie

Redactie digifoto Starter 1551

Je kunt bij elk cameramodel een afstandsbediening kopen. Soms zijn deze verbonden via een kabel, maar je hebt ook draadloze modellen. Wat zijn precies de voordelen van een afstandsbediening?

Afstandsbediening om bewegingsonscherpte te voorkomen

Het grote voordeel - en de reden dat de meeste fotografen een afstandsbediening gebruiken - is om met lange sluitertijden te fotograferen. Dat kan overigens ook zonder afstandsbediening, maar in sommige gevallen kan het echt een aanrader zijn. Wanneer je namelijk afdrukt veroorzaakt je hand vaak een kleine trilling in de camera. Dat kan voldoende beweging zijn om je foto als bewogen uit de bus te laten komen. Als je bovendien met een hele lange sluitertijd fotografeert, en je gebruikt bulb modus, moet je nog een keer drukken om de sluiter weer dicht te laten gaan. Nog een mogelijkheid voor een bewogen shot.

Lange brandpuntsafstand

Zeker wanneer je sterk ingezoomd bent, worden kleine trillingen nog eens extra vergroot. Denk bijvoorbeeld aan een macrofoto, of productfotografie. Dan is het gebruik van een afstandsbediening ook zeker geen slecht idee. Het is dan ook geen slecht idee om je DSLR camera in LiveView modus te zetten, als je camera dat heeft. Op dat moment wordt de spiegel namelijk al opengeklapt. Zou je dit niet doen, dan kan het opklappen van de spiegel ook kleine trillingen veroorzaken, en op deze manier neem je dat weg. Systeemcamera’s hebben geen spiegel, dus daar geldt dit niet voor.

Zelfportretten

Met een afstandsbediening kun je ook aan de slag om zelfportretten te maken. Dat kan anders natuurlijk ook met de zelfontspanner, maar dit geeft je meer vrijheid om snel te reageren. Het is ook handig bij andere onderwerpen, denk aan kinderen of huisdieren. Je hebt je handen vrij om ze af te leiden, aan het lachen te maken of een balletje te gooien. Met de afstandsbediening kun je direct reageren. Je kunt de timer overigens nog steeds gebruiken, voor als je een zelfportret wil maken zonder afstandsbediening in de hand. Afdrukken, snel afstandsbediening wegleggen en klaar.

Dieren fotograferen met een afstandsbediening

Honden, katten maar ook vogels of andere wilde dieren zijn gemakkelijker te fotograferen met de zelfontspanner. Je kunt namelijk zelf wat afstand nemen, waardoor je ze niet afschrikt. Je kunt haast een soort cameraval maken! Superleuk voor schuwe dieren. Neem de tijd zodat ze aan de camera kunnen wennen en druk regelmatig af.

Nachtfotografie

Eigenlijk is een afstandsbediening altijd handig wanneer je met bulb modus fotografeert. Zo ook wanneer je de melkweg of de sterrenhemel fotografeert. Vaak heb je hier een sluitertijd van meerdere minuten nodig, soms meerdere foto’s achter elkaar. Een bewogen foto is dan natuurlijk zonde.

Tekenen met licht

Tenzij je een assistent hebt, is een afstandsbediening handig wanneer je aan de slag wilt met licht schilderingen. Je kunt dan al klaarstaan, afdrukken en tekenen, zonder dat je terug hoeft te rennen naar je camera. Veel praktischer dus.


Statief

In principe gebruik je een afstandsbediening voornamelijk om beweging weg te nemen. Dat heeft natuurlijk weinig zin wanneer je dit uit de hand doet. Gebruik dus altijd een statief!

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie