Cropfactor: aps-c en full-frame - hoe bereken je het verschil?
Met de komst van digitale fotografie hadden veel camera's een "cropsensor" - tegenwoordig zien we steeds meer full-frame camera's op de markt. Wat is het en waarom zou je voor een camera met cropfactor kiezen?
Een fullframe-camera is een digitale camera waarvan de sensor (het lichtgevoelige onderdeel van de camera) hetzelfde formaat heeft als een 'ouderwets' kleinbeeld negatief. Dit komt overeen met 36 x 24mm. De meeste digitale camera's hebben echter niet zo'n fullframe-sensor, maar een sensor met een kleiner formaat.
Aps-c-formaat
De lengte en de breedte van een aps-c-sensor zijn ongeveer 1,6x kleiner dan bij een fullframe-sensor. Al is dit per merk een klein beetje verschillend. De cropfactor bedraagt dan ook ongeveer 1,6. Er zijn ook camera's met een cropfactor van 2,0 of meer.
Laten we nog even terugkomen op een camera met een cropfactor van 1,6. De cropfactor is namelijk van invloed op de brandpuntsafstanden van een objectief. Bij een cropcamera (een camera met een cropfactor) moet je de brandpuntsafstand van het objectief vermenigvuldigen met de cropfactor om deze te kunnen vergelijken met de brandpuntsafstand van een objectief op een fullframe- of analoge camera.
Deze foto van New York is gemaakt met een fullframe-camera en een 35mm-objectief. Als je dit objectief op een aps-c-camera zou plaatsen, dan houd je de foto binnen de rode lijnen over. Wil je dezelfde foto maken, dan heb je een objectief met een brandpuntsafstand van ongeveer (35mm / 1.6 =) 22mm nodig.
Omrekenen
Dat klinkt ingewikkeld, maar gelukkig valt het mee. Een 18-55mm objectief op een camera met een cropfactor van 1,6 is te vergelijken met een objectief van (18 x 1.6 =) 29 x (55 x 1.6 =) 88mm op een fullframe- of analoge camera.
Scherptediepte
Ook op de scherptediepte is de cropfactor van invloed. Je kunt stellen dat hoe groter het formaat van de sensor, hoe kleiner de scherptediepte is. Praktisch gezien komt het er op neer dat als je met een aps-c-camera en een fullframe-camera beide een portretfoto maakt op f/2.8, de achtergrond van de foto genomen met de fullframe-camera onscherper is.
Compactcamera's
Compactcamera's hebben een sensor die nog kleiner is dan die van een digitale spiegelreflexcamera of compacte systeemcamera. Toch kom je bij compactcamera's eigenlijk nooit de term cropfactor tegen. Op veel van die camera's staat vermeld met welk zoombereik van een fullframe-camera je het zoombereik kunt vergelijken.
Op wikipedia vind je een tabel met diverse sensor-formaten en een rekenvoorbeeld