Prijswinnaar fotowedstrijd vertelt

Prijswinnaar fotowedstrijd vertelt over de Olympus E-PL3

Julian 2610
Anne-Marie van Alem-Damen won de hoofdprijs in onze fotowedstrijd met het thema 'scherptediepte'. De prijs: een Olympus Pen E-PL3. Inmiddels heeft Anne-Marie de camera een aantal maanden in gebruik; we vroegen haar naar haar belevenissen met de compacte camera.

Op dinsdag  1 mei 2012 was het zover, ik mocht mijn eerste prijs ophalen bij Clipboard Publishing in Delft. Ik had de camera gewonnen met de wedstrijd 'Scherptediepte'.

Hoofdredacteur Julian Huijbregts overhandigde mij de camera en ik was op slag verliefd op dat kleinood. Hij is vanaf dat moment standaard in mijn handtas te vinden. Nu nog een hoesje eromheen, want dat mis ik wel.

Anne-Marie van Alem-Damen
Anne-Marie met haar prijs

Wennen

Meteen ging ik met de camera aan de slag en noemde hem snel liefkozend, mijn 'Pen'. In het begin moest ik erg wennen. Ik was mijn spiegelreflexcamera gewend, de Canon EOS 550D met de nodige, soms zware, objectieven. Het belangrijkste gemis op de Pen is de zoeker. Hoe vaak ik mijn rechteroog niet tegen het schermpje gehouden heb om beter te kunnen kijken… Ik vind het namelijk nogal moeilijk scherpstellen op het scherm, vooral bij mooi weer. Gelukkig is het scherm wel kantelbaar.


Benthe - Art-filter 'Dramatische toon'

Art-filters

Gaandeweg begin ik de camera te snappen en de camera mij. Veel knopjes zijn er niet, maar achter de knopjes zit in het menu de nodige scènes en Art-filters, creatieve effecten. Mooi is dat als je een foto maakt met een van de Scènes of Art-filters je ook de camera op jpg en raw kunt instellen. Zo behoudt je altijd nog een 'negatief', dus ook als de camera per ongeluk verkeerd staat. De foto is dan makkelijk zonder de creatieve filters te bewerken. Ik ben eigenlijk niet zo van de effecten, maar vind het wel heel leuk om af en toe wat uit te proberen.


Weerspiegeling - Art-filter 'Korrelige film'

Snel weg te stoppen

Sinds twee jaar ben ik lid van een fotoclub, Fotogroep Veldhoven. Met die groep hadden we een avond 'Fotograferen op locatie'. Ik heb de Pen meegenomen om hem eens beter te leren kennen en dat was niet onverdiend. Het eerste uur hadden we regen en dan is de camera lekker makkelijk snel onder je jas te stoppen. En hij paste mooi op mijn statief.
Na dat uur trok de regen weg en konden we nog een uur foto’s maken van de laagstaande en ondergaande zon. De camera maakte fantastische foto’s! Ik genoot.


Zonsondergang

Mooie kleuren

Ik werd uitgenodigd om een tewaterlating mee te maken van een schip zo groot als een baggerschip en omdat ik niet wist of je mocht fotograferen heb ik de Pen meegenomen. Ik heb een poging gedaan om te filmen, maar dat is niet mijn ding. Door het filmen had ik bijna het moment van het tewaterlaten gemist. Maar wat een mooie kleuren geeft de camera, zeker met zo’n mooie blauwe lucht. De foto is zo uit de camera gekomen, niks aan gedaan!


Tewaterlating

Vakantie

De camera ging ook mee op vakantie naar een meer in midden Frankrijk. Het meer krijg je gewoon niet in één keer op de foto en dus heb ik de panoramafunctie uitgeprobeerd. Ik dacht even dat de camera de vijf foto’s aan elkaar plakte, maar bij de camera zit een cd en die bevat een fotobewerkingsprogramma Olympus Viewer. Daarmee was in een handomdraai van de vijf foto’s een panorama gemaakt.


Lac de Vassivière - Scène Panorama

Ik begin de camera steeds beter onder de knie te krijgen. Dus toen wij afgelopen weekend naar de Floriade zouden gaan, dacht ik, ik neem alleen de Pen mee. Maar nee, toch stiekem de spiegelreflexcamera met macrolens in mijn fototas. En daar had ik geen spijt van. Ik vind dat de macrostand van de Pen niet in de buurt komt van mijn macrolens, maar toch heb ik met de Pen een foto gemaakt die met de macrolens mislukte. Ik kreeg de belichting niet goed.


Donkere bloem  - Scène Macro

Mooiste serie

De Pen zit altijd in mijn tas en daarom had ik hem ook bij me toen ik mijn mooiste serie maakte, van twee graffitiartiesten die een oud schoolgebouw in Eindhoven aan het versieren waren met hun prachtige graffiti. Fijn om dan tegen zoiets aan te lopen en niet te hoeven denken: 'Had ik nu mijn camera maar bij me'.


Graffiti

Toekomst

Ik ben heel tevreden met mijn gewonnen camera, ik maak er graag foto’s mee en ben tevreden over de kwaliteit. Of ik mijn spiegelreflexcamera nu aan de wilgen zal hangen? Voorlopig nog even niet. Wel ga ik kijken of ik in de toekomst nog een objectief bij kan kopen en een voorzetlens voor macrofotografie.

Meer foto's van Anne-Marie vind je op haar website: www.annemarievanalem.nl en in haar gallery op onze website.