Beter perspectief met één simpele techniek
Perspectief
Bij perspectief kun je allereerst denken aan het standpunt dat je aanneemt. Maar het betreft ook de scherptediepte. Perspectief maakt ook het verschil tussen een 2D (platte) foto en een 3D-beeld. Wanneer je het perspectief goed op je foto vastlegt, suggereert dit een 3d-effect. Ook in de teken- en schilderkunst komt het begrip perspectief regelmatig voor. Heb je daar ervaring mee, dan heb je daar een voordeel aan. Gebruik je kennis en pas dit toe tijdens het fotograferen!
In de praktijk
Perspectief is niet alleen (scherpte-)diepte, maar ook de ruimtelijke relatie tussen objecten op je foto, in combinatie met de dimensie die wordt gecreëerd door je standpunt. Je moet dus met veel dingen rekening houden.
Techniek
Dit klinkt misschien vrij ingewikkeld, maar om dit te demonstreren, wordt gekeken naar techniek. Het is belangrijk om te observeren en goed te kijken. Als je meerdere objecten in beeld hebt, betekent dit dat het object dat het dichtste bij de camera staat, het grootst in beeld is en dus voor kijkers het dichtste bij is. Door een ander object in beeld te brengen op een afstand, wordt enige diepte zichtbaar. Je kan er ook voor zorgen dat het onderwerp op je voorgrond net voor het object op de achtergrond staat. Hierdoor lijkt het alsof je in de verte kijkt. Dit heet in het engels ‘overlap perspective’.
Door de objecten op verschillende afstanden te plaatsen, wordt je natuurlijke waarnemingsvermogen nagebootst. Je brein vergelijkt namelijk de formaten van objecten die het registreert en ziet daardoor kleine objecten als verder weg en grote als dichterbij. Omdat dit in het echte leven ook het geval is. Als je door het bos loopt, zie je een grote boom van een afstand helemaal, maar naarmate je dichterbij komt, wordt de boom hoger en blijkt de stam van dichtbij breder dan op afstand zichtbaar was.
Heb je de smaak te pakken? Lees hier meer over perspectief op je foto.