Een stap in de wereld van naaktfotografie

Redactie digifoto Starter 4761

Als beginnende fotograaf kan het mooi fotograferen van naakt-, boudoir- en erotiek, nogal een uitdaging zijn waar je niet aan durft te beginnen. Als het echter jouw passie is, loont het zeker om je eens in te lezen in deze bijzonder mooie fotografiegenres.

Naaktfotografie kan enorm mooi zijn. Niet te verwarren met pornografische plaatjes, naakt is immers één van de oudste kunstuitingen. Maar, een nakend persoon in je studio, huiskamer of op locatie, kunnen de zenuwen doen gieren. Een goede voorbereiding is dus belangrijk. Met deze tips haal je het beste uit je naaktfoto’s.

naaktfotografie, naakt

Weet wat je van het model wil

Zorg dat je je voorbereid hebt en een eindresultaat in gedachten hebt. Op die manier weet je wat je van het model verwacht en kun je meteen duidelijke aanwijzingen geven. Voor jou, als fotograaf, kan het al ongemakkelijk zijn om met naakt geconfronteerd te worden, dus je kunt je voorstellen dat het voor het model ook even iets is waar hij of zij zich overheen moet zetten. Door meteen duidelijk te zijn en aan de slag te gaan, ebt die ongemakkelijkheid vanzelf weg.

Typische poses in naaktfotografie en schilderijen

Om inspiratie op te doen voor poses, kun je je eens verdiepen in sculpturen en schilderijen van naakte modellen. Vaak hebben schildercursussen speciale dagen waarin ze naakt modellen uitnodigen. Zij hebben vaak goede tips voor wat betreft licht en poses; in de schilderkunst moeten ze immers één pose kiezen en daarbij blijven.

Apparatuur voor naaktfotografie

Groothoekobjectieven geven wat vervorming van een lichaam. Daar kun je natuurlijk gebruik van maken, maar weet wat de invloed van verschillende objectieven is op het eindresultaat. Kijk of dit past bij het beeld dat je in je hoofd had. Wees niet bang om te experimenteren, naaktfotografie leent zich uitstekend voor creativiteit.

naaktfotografie, naakt

Gels en filters

In Hollywoodfilms wordt vaak gebruik gemaakt van gels om naaktscènes sfeer te geven. Oranje voor warm en romantisch, blauw voor spanning. Bekijk eens wat van deze scènes, terwijl je let op het licht. Hier kun je veel van leren en je kunt deze techniek gebruiken om de sfeer van je foto’s naar jouw hand te zetten.

Zet de verwarming aan

Lijkt een open deur, maar… je model heeft geen kleding aan. Zorg dat het lekker behaaglijk is in de ruimte waarin jullie de foto’s maken. Het is belangrijk dat het model zich lekker voelt en zich vrij kan bewegen. Zorg ook dat de ondergrond niet te koud is en dat eventuele props (kleedjes/dekens/maskers) op kamertemperatuur zijn. Ongemakkelijkheid ga je terugzien in je foto’s.

Lezersgallery

Naaktfotografie is ontzettend leuk en uitdagend. Het is wel handig om je camera en eventuele andere apparatuur goed onder controle te hebben. Zorg voor een goede sfeer, laat het model eventueel een vriend of familielid meenemen als hij of zij dat wil, om de sfeer luchtig te houden. Is het je gelukt om een mooie foto te maken? Wij zijn benieuwd naar je resultaten, stuur ze in in onze lezersgallery.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie