Basis: Werking van ISO-waarde
ISO-waarde is een belangrijk onderdeel van de belichting. Met deze basiscursus ben je zo op de hoogte.
Van het begrip ISO heb je vast eerder gehoord. Maar hoe zat dat ook alweer? De ISO-waarde vormt een onderdeel van de belichtingsdriehoek. Hiermee bepaal je de basis van de belichting. Diafragma, sluitertijd en ISO-waarde werken daarbij samen om de belichting te bepalen. Met het diafragma bepaal je hoeveel licht de lens doorlaat tot de camerasensor. Met de sluitertijd bepaal je hoelang de sensor aan dit licht wordt blootgesteld. Wanneer je een onderdeel van de belichtingsdriehoek aanpast, heeft dit ook effect op de andere onderling. Lees ook meer over de werking van de belichtingsdriehoek.
Wat doet ISO?
De ISO-waarde heeft invloed op de lichtsterkte. Je bepaalt hiermee hoe lichtgevoelig de sensor is door deze te versterken of te verzwakken. Zo fotografeer je vaak in donkere situaties met een hoger ISO-getal, zodat het aanwezige licht beter door de sensor wordt gelezen, met een mindere kans op bewegingsonscherpte. Wanneer je ISO-waarde hoger is, heb je een lagere sluitertijd nodig om een goede belichting te krijgen in een donkere omgeving. Maar dit is niet zonder haken of ogen. Als je een te hoge waarde kiest, heb je een grote kans dat ruisvorming zichtbaar wordt.
Bereik
Iedere camera heeft een ander ISO-bereik. De minimale waarde wordt de basis ISO-waarde genoemd. Daarnaast heeft iedere camera een ander maximaal ISO-getal. Daarnaast is ook het moment van ruisvorming verschillend bij camera’s. Sommige toestellen kunnen bij ISO6400 al flinke vertekening tonen, terwijl andere toestellen goede foto’s maken met dezelfde waarde. Dit heeft ook met het type sensor te maken. Sommige camera’s hebben een grotere, fullframe sensor. Deze bevat meer lichtdeeltjes, ook wel fotonen genoemd, waardoor het licht anders wordt gelezen. Hierdoor heeft het ook een ander effect op de ISO-waarde die je kiest, omdat de sensor lichtgevoeliger is hoef je de sensitiviteit minder te versterken met ISO.
Leer ook meer over het verschil in sensor-formaat
Video
In de onderstaande video wordt de ISO-waarde uitgelegd met behulp van handige animaties.
Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.