Adembenemende zonsondergang foto’s
Een prachtige zonsondergang foto kan een foto zijn om in te verdrinken. Prachtige kleuren in een landschap waar je in kunt verdrinken. Met deze tips doe je al die natuurlijke pracht eer aan.
Plannen
Zoek van tevoren een goede locatie uit, het liefst bij daglicht. Zo loop je niet als een kip zonder kop te zoeken naar een onderwerp dat je tegen of in het licht van de ondergaande zon wil fotograferen. Ga daar op tijd naar toe, zodat je op je gemak je camera op kunt stellen en je instellingen kunt maken. Omdat er al minder licht is tijdens de zonsondergang, is een statief erg handig. Zo voorkom je bewegingsonscherpte wanneer je sluitertijd langer moet zetten.
Bewolking tijdens de zonsondergang
Wolken kunnen het zicht op de zonsondergang belemmeren. Maar ze kunnen je ook helpen je foto beter te maken. Het dramatisch effect dat de reflectie van de kleuren op de wolken brengt, kan juist goede foto’s opleveren. Het wolkendek mag niet helemaal dicht zijn, want dan zie je nog niets. Ideaal is als de zon door een gaatje heen weet te piepen, of de wolken van onderen uitlicht. Wat wolken maken over het algemeen sterkere zonsondergang foto’s dan helemaal geen wolken, maar je hebt het natuurlijk niet in de hand. Weerbericht checken dus.
Let op de witbalans
Als je camera op automatische witbalans staat, zal deze waarschijnlijk herkennen dat de foto wat te veel rood en oranje heeft. De camera zal dat vervolgens opheffen. Maar bij zonsopgangen en zonsondergangen wil je die intense kleuren juist behouden. Stel je witbalans handmatig in, of fotografeer in RAW, zodat je de witbalans gemakkelijk aan kunt passen in de nabewerking.
Veel contrast
Het verschil tussen de hooglichten en schaduwen (het contrast) is vaak groot. Immers, er is al veel van het licht verloren gegaan doordat de zon verdwijnt, dus de schaduwen op de voorgrond zijn diep en donker. Tegelijkertijd verlicht de zon nog wel de hemel, dus daar is de lichtsterkte juist weer groot. Het gevaar is dat delen van de lucht overbelicht worden, of delen van de schaduwen te donker worden. Deze delen bevatten dan geen informatie, en worden wit of zwart in de foto. Door een verloopfilter te gebruiken, kun je dit verschil opheffen. De lucht wordt dan ook iets donkerder gemaakt doordat het donkere deel van de filter daar overheen komt te liggen. Je kunt de camera dan instellen op belichtingsinstellingen die voor de hele foto goed zijn. Je zou de foto ook in HDR kunnen maken, waardoor je door ‘bracketing’ een aantal foto’s maakt vanaf exact hetzelfde punt met verschillende belichtingsinstellingen. Door deze foto’s later samen te voegen, heb je een hoger dynamisch bereik. Dat betekent dat het verschil tussen licht en donker beter in beeld gebracht is.
Vertel een verhaal met je zonsondergang
In veel gevallen is een foto van alleen de zonsondergang eigenlijk een beetje saai. We hebben foto’s hiervan al vaak gezien, en met een mobiele telefoon kan iedereen die onderweg is daar heel prima foto’s van maken. Maar wanneer je er op uittrekt met je camera om een mooie zonsondergang foto te halen, wil je dat niveau waarschijnlijk ontstijgen. De rust, geluiden en geuren die je bij het ‘live’ aanschouwen had, heb je niet van een foto dus de kracht van het natuurgeweld moet je in alleen beeld zien vast te leggen. Bedenk een verhaal dat je foto wilt vertellen. Bijvoorbeeld het verhaal van palmbomen die zachtjes zwaaien in de wind, tegen de achtergrond van een zonsondergang. Of het verhaal van de zee die het gevecht aangaat met de rotsen, tijdens een prachtige zonsondergang. Personen kunnen natuurlijk ook onderdeel uitmaken van je verhaal.