Abstractie in de natuur

Amy Schutte 1753

Abstracte fotografie kun je overal maken. Elk onderwerp waarin je interessante vormen kunt zien, leent zich voor abstractie. Ook de natuur.

Abstractie is: “een richting binnen de moderne kunst waarin niet altijd wordt geprobeerd om objecten uit de natuurlijke wereld weer te geven en er geen zaken uit de reële wereld hoeven te zijn afgebeeld. Er kunnen onderliggende principes zichtbaar worden gemaakt met vormen en kleuren, ritmes en contrasten”. In fotografie betekent dat dus dat het niet uitmaakt dat het onderwerp herkenbaar in beeld is. Het gaat om het maken van een prettig beeld, van vorm, textuur of patronen. En die vind je veel in de natuur.

abstracte foto's, abstractie, abstract, natuur, natuurfotografie, macro

Abstracte foto’s van natuur

Zeker bij natuur heb je snel de neiging om vast te willen leggen wat je ziet. Het is bijna meer een wetenschappelijke benadering van natuur, dan dat je natuurlijke voorwerpen als kunst beschouwd. Ze zijn overal en als je iets vaak ziet, zie je vaak de schoonheid ervan niet meer. Maar probeer eens naar je omgeving te kijken alsof je deze nog nooit hebt gezien. Of het gras, de bomen de planten heel bijzondere objecten zijn. Hoe kun je dat dan vertalen naar abstracte foto’s?

Afstand

Pas je afstand tot het onderwerp aan. Door heel dichtbij te gaan verlies je al snel uit het oog waar je nu eigenlijk naar kijkt. Maar dat geeft niet, bij abstractie. Ga steeds dichterbij, tot alleen nog vormen of textuur overblijft. Hoe zien de veren van een vogel er in mega close up uit. Of de bast van een boom? Om dit te kunnen doen heb je ofwel een teleobjectief met grote brandpuntsafstand nodig. Maar nog beter is een goed macro objectief.

  • Lees meer over macro: Leg een kleine wereld vast

Abstractie in scherpte

Normaal gesproken is scherpte belangrijk in een foto. Het bepaald vaak of een foto gelukt of mislukt is. Maar bij abstractie kun je best eens spelen met onscherpte. Laat het alleen een bewuste keuze zijn, één die past bij de scène of het onderwerp. Knijp je ogen eens tot spleetjes. Nu wordt de wereld om je heen waziger. Is het mooi? Wat valt je op, waar gaat je aandacht onmiddellijk naartoe? Als dit je bevalt, kun je ermee aan de slag gaan. Om bewust onscherpe foto’s te maken, kun je het beste je camera op handmatig scherpstellen zetten. Speel met de scherpstelring om de mate van onscherpte te kiezen; misschien wil je nog wel vaag kunnen herkennen waar we naar kijken. Of juist helemaal niet.

abstracte foto's, abstractie, abstract, natuur, natuurfotografie, macro

Beweging

Er zijn twee manieren waarop we doorgaans beweging in beeld brengen in de fotografie: we bevriezen de beweging of we zoeken bewust naar bewegingsonscherpte. Het laatste kun je toepassen op abstractie. Je kunt zoeken naar vormen en texturen die ontstaan door beweging vast te leggen. Omdat herkenbaarheid minder relevant is, heb je carte blanche. Je foto’s worden een soort studie van beweging. Ook hier geldt, hoe korter de sluitertijd en hoe minder beweging in de foto, hoe beter je het onderwerp vaak nog herkent. Denk bijvoorbeeld aan een blad dat zachtjes wiegt in de wind. Of een paardebloem die langzaam zijn zaden verliest.

Compositie

Bij een abstracte foto gooi je niet zomaar alle basisprincipes van fotografie overboord, omdat het onderwerp niet herkenbaar of in zijn geheel in beeld wordt genomen. Eén belangrijk onderdeel van een abstracte foto, die nog steeds interessant is, is een fijne compositie. Lap dus niet alle ‘regels’ aan je laars, maar probeer de kijker het beeld ‘in te trekken’.

Hoewel abstractie soms volkomen willekeurig lijkt, is een goede abstracte foto dat niet. Het gaat om bewuste keuzes, waarbij je je fotografie vaardigheden niet negeert. Zo creëer je mooie plaatjes die een bepaald gevoel kunnen oproepen. Het is niet zo makkelijk als het lijkt, maar wel net zo leuk!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy