Aan de slag met macrofotografie
Het lijkt misschien of je voor macrofotografie heel veel technische kennis en dure apparatuur nodig hebt. Maar dat is helemaal niet zo! Je kunt gemakkelijk aan de slag.
Wat is macrofotografie?
Macrofotografie is eigenlijk close-up fotografie. Je gaat heel dichtbij een onderwerp, zodat je allerlei details ziet die je op het oog niet zag. Officieel is macro 1:1, de afmeting van je onderwerp wordt op ware grote op je sensor geprojecteerd. In een foto betekent dat een enorme vergroting.
Wat heb je nodig?
Sommige camera’s, bijvoorbeeld compactcamera’s, maar ook DSLR en systeemcamera’s, hebben een macrofunctie. Wat belangrijk is is de minimale scherpstelafstand: hoe dicht kun je bij het onderwerp komen en lukt het nog om scherp te stellen? Speciale macro objectieven kunnen vaak dichtbij komen. Maar er zijn ook goedkopere oplossingen, zoals voorzetlenzen of je kunt je objectief omdraaien! Een statief is wel enorm handig, aangezien kleine bewegingen van je hand ook enorm vergroot worden en het daardoor lastig is om uit de hand een scherpe foto te maken.
Wat fotografeer je?
Vooral de natuur leent zich goed voor macrofotografie, je ziet veel insecten en bloemen in macro. Het voordeel is dan ook dat je er niet perse voor op zoek hoeft naar mooie locaties, in je tuin kun je al prachtige macrofoto’s maken. Je hebt er een macrolens (of lens met macro functie) voor nodig.
Welke instellingen kies je?
Over het algemeen worden macrofoto’s vaak met een grote diafragmaopening (laag f/getal) gemaakt. Je hebt dan een kleine scherptediepte, waardoor veel van de achtergrond onscherp wordt. Dat werkt vaak fantastisch in dit soort foto’s; de ogen van een strontvlieg zijn gigantisch groot en scherp, terwijl zijn lijfje onscherp is. Probeer wel te zorgen dat er een groot genoeg gedeelte scherp is, dus dat is misschien niet de allerlaagste f/stop. Je wil de hele ogen van de vlieg scherp hebben, niet maar een heel klein stukje. Zorg er ook voor dat de belichting goed is op het punt waar de meeste aandacht naartoe getrokken wordt. De ogen van die vlieg zijn heel donker, en je belichtingsmeter zal een gemiddelde aangeven. In je foto kan het zijn dat ze dan iets grijs worden. Hou daar rekening mee en controleer af en toe, door in te zoomen op je scherm.
Maak een mooie compositie bij macrofotografie
Bij macrofotografie is je compositie erg belangrijk. Je kunt een foto er echt interessant mee maken. Soms wil je juist een goede, uitvergrote weergave geven van de werkelijkheid. Maar soms, bijvoorbeeld bij bloemen, kan het heel mooi zijn om je compositie aan te passen zodat het bijna abstract wordt. Probeer het uit en wees er creatief mee.