Zo zet je een zonsondergang goed op de foto

Zo zet je een zonsondergang goed op de foto

Senta Bemelman 1919
Landschapsfotograaf Rick Berk vertelt hoe jij een zonsondergang goed in beeld krijgt. Wil je een spannende foto? Maak dan de lucht en ondergaande zon juist niet het onderwerp van jouw foto!

Wanneer je een foto van een prachtige zonsondergang maakt, wil je graag horen dat je opname mooi is en niet enkel het onderwerp. Volgens Rick raken beginnende fotografen vooral afgeleid door het adembenemende kleurenspel dat plaatsvindt bij een zonsondergang.

Achtergrond

De fotograaf adviseert om de zonsondergang als achtergrond te gebruiken in je foto. Zoek een goed onderwerp dat de voorgrond siert. Door de lage stand van de zon krijg je een totaal andere lichtval dan in de middaguren. Probeer ook een groothoeklens van bijvoorbeeld 16-35 mm uit. Zoom helemaal uit, kies diafragma f/11, of hoger, en stel scherp op de voorgrond.

 

Er is een kans dat de belichting van de voor- en achtergrond afwijkt. Een optie die je in dit geval hebt is Photoshop. Je kan twee foto’s maken en samenvoegen in het fotobewerkingsprogramma. Daar kun je de kleuren aanpassen en ervoor zorgen dat ze dezelfde belichting en een gelijkwaardig contrast krijgen. Daarnaast is het gebruik van een grijsverloopfilter ook een optie. Hierdoor neutraliseer je de heftige kleuren in de lucht en zorg je voor een soepele overeenstemming met de voorgrond. De laatste optie is om het object op de voorgrond te veranderen in een silhouet. Daardoor verlies je niets van de mooie lucht. Dit werkt goed als je object een specifieke, kenmerkende vorm heeft. Denk hierbij aan een brug, boom of een persoon in een onderscheidende houding.

 

De zon aan je zij

Soms kan het spannend zijn om de zon helemaal buiten beeld te laten. De lichtval bij een zonsondergang is interessant vanwege het warme, zachte karakter van de lucht en het schaduwspel dat ontstaat. Als je een interessante voorgrond gekozen hebt, kan het een gave foto opleveren als je de zon vanaf de zijkant schijnt. Je krijgt namelijk heel ander soort schaduwen en effecten als je dit perspectief kiest. Ook in deze situatie kun je gebruikmaken van een filter. Een polarisatiefilter kan de blauwtinten en andere kleuren op je foto versterken.

Begin vroeg en keer laat terug

Ga ruim voor de zon opgaat naar de gewenste locatie als je een zonsopgang fotografeert. Er gebeurt namelijk veel voor het moment suprême. Als je eerder aanwezig bent, heb je de tijd om je camera en statief klaar te zetten. Bij zonsondergangen is het ook goed om ruim voor de echte ondergang aanwezig te zijn. Blijf ook nog even met je camera staan, nadat de roodgloeiende bol verdwenen is. De kleuren kunnen tot een halfuur erna nog veranderen. Veel fotografen vertrekken direct als ze de zon niet meer zien, maar missen daardoor mooie momenten.

 

Lees meer tips van Rick Berk op Digital Photography School.  Ben je op zoek naar een goed fotobewerkingsprogramma? Bekijk dan hier een paar gratis alternatieven voor Photoshop.
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta