Zo onderscheid je je van anderen die met hun telefoon foto's maken
Dat is op zichzelf niets nadelig. Maar hedendaagse telefoon foto's zijn van keurige kwaliteit, zeker voor het oog van de leek. Hoe zorg je er dan voor dat jouw foto’s wel beter zijn dan die van de persoon naast je, die met zijn of haar iPhone mee staat te fotograferen?
Maak gebruik van lampen
Daglicht is mooi licht, dat in veel genres van fotografie uitstekend te gebruiken is. Veel fotograferen zweren erbij, en vaak kun je prachtige foto’s maken met de zon als enige lichtbron. Binnen en buiten. De kwaliteit van daglicht is door de meeste telefoon fotografen echter ook ontdekt. Om jezelf van hen te onderscheiden is het daarom geen slecht idee om je kennis van (goed) licht te gebruiken en zelf lampen op te stellen. Hiermee creëer je andere foto’s, waar je zelf de volledige controle over hebt. Foto’s die mensen gewapend met ‘slechts’ een telefoon niet kunnen maken. Zoek het bij voorkeur niet in de popup flitser, maar in externe flitsers of lampen. Die kun je overigens ook huren, dus je hoeft niet meteen diep in de buidel te tasten. En dit bereken je natuurlijk door!
Fotografeer bij weinig licht
Telefoon foto's en camera’s op de nieuwere modellen smartphones worden steeds beter. Er zijn prachtige foto’s mee te maken. Maar ze hebben nog steeds hun beperkingen. Gebruik die om jezelf te onderscheiden! Bij weinig licht verliezen telefoon foto’s al snel veel kwaliteit. Jouw goede camera kan (hopelijk) tot een redelijke ISO overgaan, zonder ruis te vertonen. Bovendien kun je een objectief gebruiken met een grote diafragmaopening, wat je donkere foto’s ten goede komt. Wanneer je fotografeert bij weinig licht, kun je daarom veel betere foto’s maken dan degene met een smartphone dat doet.
Gebruik fotografie technieken die met telefoon foto's niet mogelijk zijn
Ook zijn er allerlei technieken te gebruiken die smartphones (nog) niet goed onder controle hebben. Zelfs het fotograferen met een kleine scherptediepte is tot op zekere hoogte wel te realiseren met een telefoon, maar bij lange na niet in de mate waarin jij met je ‘echte’ camera de controle over het beeld kunt houden. Hetzelfde geldt voor fotograferen met lange sluitertijden of HDR.
Ga voor lange brandpuntsafstand of macro
Een telefoon heeft geen verwisselbare objectieven. Jij wel. Maak daar optimaal gebruik van. Niet alleen hebben je foto’s een heel andere uitstraling wanneer je een lange brandpuntsafstand gebruikt, maar je kunt ook veel meer ‘candid’ momenten vastleggen. Mensen gedragen zich immers anders wanneer ze zich er bewust van zijn dat er foto’s genomen worden. Ook kun je je onderscheiden door bijvoorbeeld een macro objectief te gebruiken. Hiermee kun je een heel ander soort foto toevoegen aan je serie, waardoor je met kop en schouders boven de gemaakte telefoon foto’s uitspringt!
Vertrouw op je eigen creativiteit, zelfs bij telefoon foto's
Je bent gevraagd om foto’s te maken en mensen zijn bereid je hiervoor te betalen. Of dit nu een kleine vergoeding is voor een vriendendienst of een dikbetaalde klus. Dat hebben ze gedaan omdat ze jouw werk mooi vinden. Het is de fotograaf die de foto’s maakt, niet de camera. Neem controle over je shoot en zorg dat de telefoon fotografen die je niet uit handen trekken. Jouw creatieve input maakt de foto’s geslaagd. Zelfs wellicht als je zelf alleen maar een telefoon tot je beschikking zou hebben!
- Lees ook: Basiscursus: fotograferen met je smartphone