Tips voor betere urban portretten

Redactie digifoto Starter 1400

Instagram staat vol met urban portretfotografie. De foto's doen het erg goed dus zullen ook veel aandacht geven aan je fotografie. Maar hoe maak je de mooiste urban portretten en waar moet je op letten? We hebben de drie belangrijkste punten opgezocht waardoor jij de mooiste 'Insta-waardige' foto's kan maken.

Urban locatie

Zorg dat je ruim van te voren een idee hebt waar je wilt fotograferen voor je urban portretten. Houdt rekening met de drukte en met het weer. Zorg daarom dat je meerdere urban locaties hebt. Mocht er een niet bevallen of het is te druk dan heb je altijd nog een plan B. Let ook op het weer. Ga niet alleen naar buiten locatie maar ook naar binnen locaties voor als het gaat regenen. Elke stad heeft zo zijn eigen hotspots voor fotografie. Zodra je een locatie hebt gevonden vraag dan altijd bij jezelf hoe je daar wilt fotograferen. Vanuit welke hoek ga je fotograferen? Hoe ga je te werk met de belichting? Zorg dat de gevonden locaties op loopafstand zijn elkaar.

Urban

Urban model

Bij het zoeken van een goed urban model is het belangrijk dat het model bij je eindresultaat past. Zorg dat je model op zijn/haar gemak is. Maak een praatje om de spanning weg te halen. Spanning is heel normaal en al helemaal wanneer je niet werkt met professionele modellen. Wanneer een model gespannen is zie je dat terug in de foto. Als een model nog onder de 18 is, vraag dan of het mogelijk is om een ouder of verzorger mee te nemen naar de fotoshoot. Blijf contact houden met het model. Stuur het model een of twee dagen van te voren een herinnering van de geplande shoot. Overleg duidelijk over locatie, tijd en kleding. Veel modellen vragen jou als fotograaf om kleding advies. Vertel de modellen om twee of drie verschillende kleding opties mee te nemen. Dit kunnen hele outfits zijn of verschillende accessoires zoals jasjes, brillen of hoeden.

Urban

Apparatuur

Het kan verleidelijk zijn om al je apparatuur mee te nemen naar een urban portretshoot. Probeer echter van te voren goed te bedenken wat je nodig zal hebben tijdens het fotograferen. Zorg dat je genoeg opties hebt zonder al te veel mee te nemen, maar ga je niet suf slepen. Goede camera's voor urban portretfotografie zijn de Fujifilm X-T3 en X-T2. Neem verschillende objectieven mee zodat je hiermee kan afwisselen. Goede objectieven hiervoor zijn de Fujifilm 16mm f/1.4 en de Fujifilm 35mm f/1.4. Controleer van te voren je de instellingen van je camera en of je SD-kaartjes geformatteerd zijn. Zorg ook dat je extra opgeladen batterijen bij je hebt.

Lees ook: 5 fotografie tips voor ‘gelikete’ smartphone foto’s

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie