Zo doe je dat: jouw foto als poster afdrukken

Christel de Wolff 336
Of het nu gaat om vakantiefoto's of prachtige familieportretten, je foto's afdrukken is altijd een goed idee. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je foto's af te drukken. Een foto als poster is een van de makkelijkste én meest veelzijdige opties.

Wie is er niet groot mee geworden, foto's op posterformaat. Vaak vond je ze in magazines en waren er nietjes door de gezichten van jouw popidolen gegaan. Een zelfgemaakte foto op posterformaat doet misschien denken aan dit jeugdsentiment. Maar wanneer je jouw foto's laat afdrukken hoef je natuurlijk niet bang te zijn voor nietjes door je foto heen. Foto's kun je namelijk heel professioneel laten drukken op posterpapier

Een poster drukken kun je gewoon online laten doen. Deze wordt dan netjes verzonden zonder te vouwen of te kreuken. Posterformaten beginnen bij A4, maar je kunt het zo groot maken als je zelf wil, tot zelfs B2 formaat (500 x 700mm). Door te kiezen voor een van de standaardmaten, weet je zeker dat jouw poster past in een lijst. Wil je iets speciaals? Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een afwijkend formaat.

Posters laten maken van jouw foto's

Posters zijn niet alleen mooi als decoratie, het is ook een communicatiemiddel om een evenement aan te kondigen, een fototentoonstelling bijvoorbeeld. Of kies ervoor om je bedrijf aan te kondigen door middel van een mooi vormgegeven fotoposter voor het raam. Succes verzekerd. Natuurlijk kun je meteen 1000 posters bestellen om overal te verspreiden, maar dat hoeft niet. Wanneer je een foto laat drukken op posterformaat wil je gewoon niet aan een minimaal aantal posters vastzitten. Dan is het fijn om te weten dat je ook kleine oplages voordelig kunt laten drukken. Vanwege de mogelijkheden van digitale drukmethoden kunnen er ook goedkoop posters gedrukt worden in kleine oplages. De kwaliteit is natuurlijk net zo goed als traditionele offset drukpersen. Er hoeven echter geen dure drukplaten worden gemaakt, wat lagere opstartkosten betekent. Door gebruik te maken van online drukken is het dus ook mogelijk om een klein aantal - of zelfs een enkele - posters te laten drukken. Ideaal wanneer je een poster voor eigen gebruik wil en niet gelijk 1000 stuks wil afnemen.

Papiersoorten en bescherming van je foto als poster

De ene poster is de ander niet.  Je kunt altijd kiezen voor verschillende soorten speciaal posterpapier. Een van de beste opties voor een poster is het zogenaamde Blueback papier. Die papiersoort heeft een blauwe achterzijde met een ruwe textuur. Daardoor schijnt de poster niet door en kun je hem eventueel makkelijker plakken met posterlijm.

En mocht je de posters nog een extra beschermlaag mee willen geven, dan kun je er voor kiezen om de posters mat of glanzend te laten lamineren. Dit kan zowel dubbelzijdig als enkelzijdig, en hiermee weet je zeker dat de posters tegen een stootje kunnen. Lamineren kan alleen bij gestreken papiersoorten zoals MC mat of MC glanzend. Wil je alle papieren even zien en voelen? Het is online ook mogelijk om een sample box te bestellen. Je krijgt dan voorbeelden van verschillende papiersoorten thuisgestuurd en kunt dan op je gemak een keuze maken.  

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel