Zet ‘m op de plaat: waterval

Amy Schutte 2021
‘Go, go chasing waterfalls…’ zong TLC al in de jaren ‘90. Wat een vooruitziende blik hadden die meiden, want watervallen zijn nog steeds rete-populair. Om naartoe te gaan en lekker in af te koelen op een warme dag, meestal op vakantie want door Neerlands vlakke topografie vallen er op eigen bodem vrij weinig watervallen te bespeuren.Maar ook om foto’s van te maken. Je kunt er namelijk alle kanten mee op.

Zorg voor de juiste apparatuur

Een groothoeklens is nodig, om de waterval in zijn volle glorie vast te leggen. Natuurlijk kun je ook met een langer objectief interessante foto’s maken, maar om een waterval in het landschap te fotograferen, en hiermee volledig tot zijn recht te laten komen, zul je voor een grotere hoek moeten gaan. Bovendien is een statief waardevol. Zeker als je met langere sluitertijden wilt werken, want anders zijn krijg je onscherpe foto’s door beweging van je hand.

Sluitertijd

Foto’s van watervallen gemaakt met lange sluitertijden zijn erg populair, Ze geven het water dan een witte, melkachtige uitstraling, Dit geeft een dromerig effect, waarin ook beweging wordt gesuggereerd. Om dit effect te krijgen heb je een statief nodig. Je wilt immers deze beweging in het water zien, maar de rest van de foto moet haarscherp worden. Begin eens met een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/10 seconde. Overigens is dit een kwestie van smaak, je kunt er ook voor kiezen om de beweging van het water juist te ‘bevriezen’. Je krijgt dan de druppels scherper. Kies hiervoor bijvoorbeeld een sluitertijd van 1/250 seconde. Probeer verschillende sluitertijden uit en kijk welke jij het mooiste vindt. Doe dit door je camera in Shutter Priority (T of Tv) te zetten of helemaal op handmatig in te stellen. Als je je sluitertijd lang zet op een zonnige dag, zal je foto misschien overbelicht raken, In dat geval heb je een ND filter nodig, die wat van het zonlicht tegenhoudt. Hoeveel is afhankelijk van de sterkte van het filter.

Gebruik zonnekap

Je gebruikt een zonnekap om licht dat rechtstreeks op de lens valt tegen te houden en zo lensflares en verwassen kleuren te minimaliseren. Maar in dit geval gebruik je ‘m ook voor een andere praktische reden: om nevel en druppels tegen je lens tegen te houden. Al die zachte druppeltjes vormen vrij snel een waas op je lens, die je foto onscherp zou kunnen maken, Een lenskap vermindert dit. Kijk goed waar je je camera neerzet (misschien is recht tegen de wind in fotograferen hier niet zo’n goed idee) en houd lensdoekjes bij de hand.

Gebruik een polarisatiefilter

Het polarisatiefilter doet in principe twee dingen: het vermindert reflectie en het maakt kleuren intenser. Beide zijn ontzettend handig. Rotsen en steen rondom watercvallen zijn vaak wat grauw, dus alle kleur die je eruit kunt halen is meegenomen. Het polarisatiefilter helpt daarbij. Ook heb je waarschijnlijk last van reflectie van de zon in het water en in het de natte steen om de waterval heen. Met een polarisatiefilter kun je ‘door de reflectie heen’ kijken en krijg je dus meer van de textuur te zien. Het polarisatiefilter houdt wel wat licht tegen, dus dat zul je moeten bijstellen in je instellingen. Voor lange sluitertijden komt dit vaak juist goed uit.

Zoek de regenboog

Vaak kun je bij een waterval een regenboog ontdekken. Zeker als de waterval van een hoge afstand komt en hard in de poel terechtkomt, en daarbij flink wat nevel veroorzaakt. Loop rond om te kijken of je een regenboog kunt ontdekken. Het polarisatiefilter kan hier ook helpen, om de kleuren mooi tot zijn recht te laten komen. Draai aan het filter tot hij goed zit en de kleuren het meest intens zijn.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy