Zet je hond op op de foto met deze tips

Redactie digifoto Starter 789
Honden zijn veel te leuk om de fotograferen maar oh...wat zijn ze lastig. Je hond is je grootste vriend en die wil je op de foto zetten. Maar hoe zorg je dat je hond leuk op de foto staat aangezien je hem niet kan vragen om te lachen?

1. Het vergt wat training

In tegenstelling tot onze camera's komen honden niet uit een doos en zijn ze direct klaar! Het vereist enige training om die perfecte hondenfoto te krijgen. Om te beginnen is het belangrijk om je hond te laten wennen aan de camera. Honden kunnen zich, net als mensen, ongemakkelijk voelen wanneer ze op de foto moeten. Laat aan de hond zien dat je camera niks engs doet en voornamelijk geen speeltje is. We zijn een groot voorstander van beloningen/omkoping in de vorm van koekjes. Wanneer je hond zich goed gedraagt voor een foto, beloon hem dan met een koekje. De standaard commando's werken ook erg goed tijdens fotografie. Dingen als zit en blijf zullen je zeker helpen tijdens de shoot. Trainen met je hond is een geweldige kans om een nog betere band met je hond op te bouwen.

2. Een slaperige hond is een lieve hond

In dit geval is je viervoeter het zelfde als een baby. Wanneer een hond lekker ligt en (bijna) slaapt, zijn ze op hun best op te fotograferen. Een hond zonder energie heeft ook geen energie voor kattenkwaad. Voor je begint aan een shoot met je hond is het verstandig om je hond moe te maken. Doe dit door van te voren naar het park te gaan om te spelen. Wanneer ze weer thuis zijn hebben de honden geen zin meer om druk te doen. De perfecte tijd om je viervoeter te fotograferen.

3. Gebruik filters!

Filters zijn handige kleine glasplaatjes die je op je objectief draait. Dit glas beschermt je objectief tegen krassen, stof en stipt op één…natte hondenneuzen. Honden zijn nieuwsgierig en drukken zonder enige moeite hun natte hondenneus tegen je camera. Een filter beschermt je camera tegen tijden wanneer je hond sneller is dan jijzelf. Daarnaast beschermt een filter je camera ook tegen schokken en stoten voor wanneer je hond iets te enthousiast tegen de camera komt.

4. Een goede locatie maakt het verschil

Fotografeer je trouwe viervoeter op een plek wat bij hem past. Speelt jouw harige vriendje veel buiten en is het echt een stuiterbal? Fotografeer dan zeker niet binnen in zijn mandje. Is jouw hond altijd slaperig en eet hij bijna de hele dag door? Dan hoef je hem ook niet mee te nemen naar een parkje natuurlijk. Honden kunnen zich ook ongemakkelijk voelen op een onbekende plek. Houdt hier dan ook zeker rekening mee.

5. Geef je hond aandacht en de tijd

Je wilt natuurlijk dat je hond een leuk koppie trekt als je hem fotografeert. Honden kunnen ook zeker lachen op de foto alleen doen ze dit niet zo maar. Alleen wanneer jij zijn favoriete speeltje vast hebt of zijn lievelingskoekje, geeft hij de blik die je van hem wilt. Als baasje weet je als geen ander waar de oren van overeind gaan staan. Dit lukt niet in een keer. Geef je harige vriend de tijd en heb zelf geduld. Blijf rustig want een hond voelt aan wanneer je paniekerig wordt.

6. Snel, sneller, snelst

Je hond is snel, heel snel. Dus moet je camera dat ook zijn. Fotografeer in burstmodus om elke beweging van je druktemaker vast te lukken leggen. Wanneer het gaat om het fotograferen van honden kan je het beste te veel foto's maken dan te weinig. Achteraf kan je altijd nog kiezen welke foto het beste is.

7. Neem een vertrouwd persoon mee

Neem een vriend mee naar de shoot die voor je hond vertrouwd aanvoelt. Wil er niemand mee? Ook dan zijn we voorstander van belonen/omkoping in de vorm van eten. Een tweede paar handen helpt altijd tijdens een fotoshoot en al helemaal wanneer je werkt met een hond. Zo is er een extra paar ogen aanwezig dat kan zorgen dat de hond niet wegloopt en een extra paar handen dat gevuld kan worden met aandachtstrekkers zoals koekjes.

Het is niet makkelijk om je hond te fotograferen maar het resultaat mag er altijd zijn. Deel jouw honden foto in onze gallery en wie weet krijg je een plekje in onze spotlight.

Lees ook: Dog Photographer of the Year-winnares Monica van der Maden

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie