Werken met automatische ISO

Werken met automatische ISO

Senta Bemelman 1236
Een goede ISO-waarde kiezen is belangrijk voor een scherpe en goed belichte foto. Leer hoe je omgaat met de automatische ISO-waarde.

De ISO-waarde is onderdeel van de belichtingsdriehoek. Dit zijn de drie belangrijkste elementen waar jouw belichting van afhangt. Met het diafragma bepaal je hoeveel licht op je sensor terecht komt. Met de sluitertijd hoelang je sensor blootgesteld wordt aan het licht en met de ISO-waarde versterk je het aanwezige licht.

Automatisch

Wanneer je voor de auto-ISO functie kiest, bepaalt jouw camera zelf de beste ISO-waarde op basis van metingen. Soms is het handig om een paar keer opnieuw te focussen wanneer je buiten fotografeert.  Per camera werkt de auto-ISO soms iets anders en verschilt bijvoorbeeld de maximale ISO-waarde. Neem de handleiding van jouw camera door om te zien hoe deze functie precies bij jouw type camera werkt.

In het onderstaande schema zie je welke ISO-waarde bij welke sluitertijd en diafragmagetal past in de A-stand.

Foto: Photographylife

Opletten

De automatische functie werkt niet altijd even goed omdat je camera bijvoorbeeld een verkeerde meting maakt als het licht snel verandert, kan de ISO-waarde misschien iets te hoog uitvallen. Bij een te hoge waarde, zoals ISO3200, is er een grotere kans op ruisvorming.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta