Wereld Backupdag: raak geen foto’s kwijt

Redactie digifoto Starter 1857

In deze tijd van digitale fotografie zijn er vele manieren om je foto’s te bewaren. Hoe zorg je ervoor dat je geen foto’s kwijt raakt, en ze veilig in de opslag zitten?

Toen foto’s nog ontwikkeld werden in de donkere kamer, en je alleen papieren afdrukken had, waren verkleuring, water en vuur gevaren voor je foto’s. Dat zijn problemen die je in mindere mate hebt met de opslag van digitale foto’s, al zijn water en vuur natuurlijk niet bevorderlijk voor je opslagapparaten. Er zijn een aantal momenten waarop je digitale foto’s het meeste ‘gevaar’ lopen in de opslag. Met deze tips ben je voorbereid.

opslag

Opslag op de camera

Wanneer je een foto maakt, staat deze uitsluitend op je camera. Het kan zijn dat je een camera hebt met twee geheugenkaarten, waarop je misschien een kopie in RAW of Jpeg hebt staan, maar ook die bevinden zich beide in de camera. Vaak heb je de geheugenkaarten gedurende de hele shoot, of een groot deel daarvan in de camera zitten. Maar weinig fotografen verplaatsen iedere foto direct na het maken. Hier kan dus iets misgaan, bijvoorbeeld wanneer je camera valt, drijfnat wordt of in aanraking komt met vuur. Dit gebeurt echter niet zo vaak. Er is allerlei software om informatie van sd kaarten te redden, en anders zijn er nog bedrijven die zich hierin specialiseren. De kans is dus redelijk groot dat je je foto’s nog hebt, zelfs na vernietiging van je camera. Laat voor de zekerheid je foto’s niet te lang op je geheugenkaart staan. Gaat er dan toch iets mis, dan ben je in elk geval niet je foto’s van een heel jaar kwijt.

Verplaatsen van foto’s

Eenmaal thuisgekomen ga je je foto’s verplaatsen en bekijken. Sommige mensen bekijken de foto’s op de sd kaart, anderen verplaatsen de foto’s direct naar de computer of een externe harde schijf. Dat is een ander moment dat er iets mis kan gaan. Wanneer je foto’s verplaatst, kun je dit doen door ze te importeren of door te kopieren/plakken. Knip en plak niet. Je kunt je foto’s uiteindelijk het beste van je sd kaart verwijderen door de kaart te formatteren, wanneer je er zeker van bent dat ze ergens anders goed opgeslagen zijn. Wanneer je je sd kaart of een externe harde schijf verwijdert, is het ook een goed idee om deze altijd veilig uit te werpen. Zo weet je zeker dat er niet nog processen aan de gang waren waar je niets vanaf weet. Als je je camera aan je computer verbindt, en vanuit daar de foto’s op je computer binnenhaalt, zorg dan dat de batterij nog voldoende vol is.

Opslag

Met je opslag kan natuurlijk ook van alles misgaan, bijna net zoveel als met de papieren afdrukken waar we het eerder over hadden. Een goed idee is om je kansen te spreiden; zorg dat je (waardevolle) foto’s niet op één plek zijn opgeslagen, maar dat er ergens een backup van is. Je kunt bijvoorbeeld ruimte kopen in de cloud, zodat je foto’s altijd nog ergens zijn als er iets met je opslag device gebeurt.

opslag

Verplaats je foto’s na een aantal jaar

Net als alles in de digitale wereld, is er veel innovatie op het gebied van opslag. Nog niet eens zo heel lang geleden gebruikten we floppy’s, terwijl we daar nu niets meer mee kunnen. Denk je bijvoorbeeld dat je foto’s van een aantal jaar geleden veilig op een cd zijn gebrand, dan kan je voor een teleurstelling komen te staan. Na een jaar of vijf zou zomaar de helft daarvan verloren kunnen zijn. Bovendien kunnen nieuwe computers oude opslagapparaten niet altijd goed lezen. Houd je foto’s dus in de smiezen!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie