Welk bewerkingsprogramma kies je?

Amy Schutte 1189
Je hoeft je foto’s niet na te bewerken. Maar het kan ze soms wel beter maken. Bovendien kun je in de nabewerking allerlei creatieve dingen doen met je foto’s.

De ene fotograaf vindt dat nabewerking nu eenmaal bij het fotografisch proces hoort, zoals in de analoge tijd ook al aanpassingen werden gemaakt aan foto’s in de donkere kamer. De andere fotograaf vindt dat een foto meteen goed uit de camera moet komen en dat nabewerking op de computer onnodig is.

Nabewerking

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom nabewerking een goed idee kan zijn. RAW bestanden zijn gemaakt om nog verder na te bewerken. Je kunt er foutjes mee herstellen of je creativiteit de vrije loop laten. Maar welke bewerkingsprogramma’s zijn er en welke is handig voor jou?

Bewerkingsprogramma’s

Er zijn talloze bewerkingsprogramma’s en apps voor fotobewerking op de markt, of gratis verkrijgbaar. We kunnen ze niet allemaal behandelen, maar wel de meest voorkomenden.

Bewerkingsprogramma: Adobe Photoshop CC

Photoshop is een enorm veelgebruikt bewerkingsprogramma voor foto’s. ‘Photoshoppen’ is zelfs een werkwoord geworden! Photoshop is zo’n beetje het meest uitgebreide bewerkingsprogramma dat je kunt vinden. Je bedenkt het, met Photoshop kan het. En als Photoshop het niet kan, is de kans klein dat je een ander programma gaat vinden dat het wel kan. Photoshop is ontworpen voor fotografen en grafisch designers. Het kan wat ingewikkeld zijn, vooral wanneer je het voor het eerst gebruikt. Er zijn zoveel functies, dat het lang duurt voor je het een beetje goed onder de knie hebt. Je kunt een abonnement afsluiten voor Photoshop, dat kost je ongeveer 12 euro per maand.

Adobe Lightroom

Lightroom is volledig gebouwd voor fotografen en daardoor erg handig voor het nabewerken en organiseren van je foto’s. De schuifbalkjes waarmee je makkelijk aanpassingen kunt maken zijn direct zichtbaar, waar je ze in Photoshop vaak eerst in het menu op moet zoeken. Lightroom is daardoor iets gemakkelijker te begrijpen dan Photoshop, maar er zijn ook iets minder mogelijkheden. Ook voor Lightroom betaal je 12 euro per maand.

Affinity Photo

Affinity Photo is ook behoorlijk gebruiksvriendelijk en het vinden van de bewerkingen die je nodig hebt is niet moeilijk. Naast de RAW bewerkingen kan je ook in dit programma werken met lagen, selecties maken van onderwerpen en deze vervolgens in andere foto’s toevoegen. Eigenlijk de meest voorkomende dingen voor een bewerkingsprogramma. De organisatie functies die Lightroom heeft, ontbreken echter. Affinity is een stuk voordeliger dan Photoshop, namelijk eenmalig 55 euro.

Snapseed

Snapseed is gratis en vooral gericht op telefoons en tablets. De app werd ontwikkeld door dezelfde mensen achter Nik Software, makers van veelgebruikte Lightroom- en Photoshop-plug-ins zoals Silver Efex Pro en Analog Efex Pro. Je kunt met dit programma curves aanpassen. lokale correcties toepassen en content aware fill toepassen, zij het niet zo goed als Photoshop. Bovendien werkt het programma niet-destructief, zodat je je bewerkingen altijd nog ongedaan kunt maken.

Zoals gezegd, er zijn talloze bewerkingsprogramma’s. Welke voor jou geschikt is is onder andere afhankelijk van je budget en hoe handig je bent met software en computers.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy