Wees niet bang voor nabewerken

Amy Schutte 1596

Grofweg zou je (beginnende) fotografen kunnen onderscheiden in twee groepen: zij die nabewerken en zij die niet nabewerken.

Veel (beginnend) fotografen zijn niet helemaal tevreden met de Jpegs die uit hun camera komen. Zou het de camera zijn? Heb ik toch de instellingen niet goed? In veel gevallen is het een andere stap die wordt overgeslagen, en waarvan je wel degelijk kunt beargumenteren dat die bij het fotografisch proces hoort: nabewerken.

nabewerken, nabewerking, Photoshop, Lightroom

Ik wil niet nabewerken

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die fotografie als hobby oppakken omdat ze het leuk vinden om er met een camera op uit te trekken. In dat plaatje hadden ze niet het binnen-achter-een-computer zitten meegenomen. We zeggen ‘beginnend’ fotografen, omdat professionals er niet onderuit komen om hun foto’s na te bewerken. Dat kunnen een paar kleine aanpassingen zijn, tot hele ingewikkelde bewerkingen. En, mits je natuurlijk over een computer of tablet beschikt, raden we het aan elke fotograaf aan om wat kleine nabewerkingen te maken.

In de doka werd ook nabewerkt

Veel mensen denken dan nabewerking niet nodig is, omdat dat in de analoge tijd ook niet werd gedaan. En toen hadden ze immers ook mooie foto’s! Maar het is niet helemaal waar dat er in de doka (donkere kamer) niet werd nabewerkt. Stuurde je je foto’s bijvoorbeeld op naar verschillende fotolabs, dan waren de uiteindelijke resultaten verschillend. Dat kwam/komt door de verschillende mate van nabewerken. Contrast wordt vaak aangepast, en doordrukken en tegenhouden, waarbij je delen van een foto lichter of donkerder maakt, is een techniek die in de doka ontstaan is. Nu kan dat in Photoshop of Lightroom ook digitaal.

In de camera al nabewerken

RAW bestanden zul je in principe altijd moeten nabewerken. Anders kun je ze bijvoorbeeld niet delen op internet, of (laten) afdrukken. Wanneer je in Jpeg fotografeert, bewerkt de camera zelf eigenlijk ook al een beetje na, door bepaalde informatie te bewaren en/of samen te voegen. Dus ook al wil je niet nabewerken, misschien doet je camera dat al.

nabewerken, nabewerking, Photoshop, Lightroom

Nieuwe skill

Wanneer je Photoshop of Lightroom voor het eerst voor je ziet, kan het je gemakkelijk gaan duizelen. Zoveel functies… Daarom kun je eenvoudig beginnen, bijvoorbeeld met een app op je telefoon of tablet of met een eenvoudig (gratis) nabewerkingsprogramma op de computer. Zeker de apps zijn heel duidelijk en gebruiksvriendelijk. Je kunt bijvoorbeeld de foto donkerder of lichter maken, het contrast verhogen, de hooglichten en schaduwen en de verzadiging veranderen. Ook kun je met sommige apps wat retoucheren, lelijke plekjes wegwerken. Photoshop en Lightroom hebben deze functies ook, dus wanneer je ze onder controle hebt zou je ze eens kunnen toepassen in deze programma’s. Maar dat hoeft niet. Want ook met eenvoudige apps kun je, met een paar schuifjes, je foto’s al veel sprekender maken.

Fotograferen voor nabewerken

Natuurlijk moet het streven altijd zijn om een goede foto te maken. Nabewerking zet je in om een goede foto beter te maken, niet om een mislukte foto te redden. Zorg ervoor dat je foto niet over- of onderbelicht is. Wanneer er informatie verloren gaat door over- of onderbelichting, is deze niet meer terug te halen in de nabewerking. Controleer je histogram om te kijken of alle informatie er nog is. Ook onscherpte foto’s zijn niet te redden in de nabewerking. Zorg dus dat de basis altijd goed is. Dan kan het eindresultaat, na wat nabewerken, alleen maar beter worden!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy