Tweedehands apparatuur? Wat is refurbished?

Redactie 1914

Veel elektronische apparaten kun je, in bekende winkels, ‘refurbished’ kopen. Wat is dat precies?

Als je producten, ook camera apparatuur, aangeboden ziet als ‘refurbished’, is dat in de meeste gevallen veel goedkoper dan de nieuwprijs. Wat is het, en is het een goed idee om een camera of objectief aan te schaffen dat onder deze noemer verkocht wordt?

Wat is refurbished?

Refurbished is het controleren, renoveren en schoonmaken van een product. Refurbished betekent letterlijk vanuit het Engels vertaald ‘gereviseerd’. Het zijn producten die retour zijn gekomen omwille van diverse redenen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn geweest van voorraad overschotten, technische defecten of een inruilprogramma.

Wat gebeurt er met een refurbished product?

Normaal gesproken zullen refurbished producten uitgebreid getest zijn op functionaliteit en eventuele defecten. Zeker wanneer je ze bij de originele fabrikant aanschaft, worden deze gerepareerd volgens dezelfde standaard als het nieuwe product. Bovendien worden producten gereinigd, accessoires meestal vervangen en wordt het product opnieuw verpakt. 

Tweedehands is niet hetzelfde

Het verschil tussen ‘refurbished’ en ‘gebruikt’ of ‘tweedehands’ is dat refurbished spullen getest zijn en dat het apparaat daardoor goed zou moeten werken. Bij gebruikt of tweedehandse kan het product natuurlijk ook volledig functioneel zijn, maar is dat in de meeste gevallen niet uitgebreid getest en zijn geen onderdelen vervangen. Bovendien hebben de meeste ‘refurbished’ producten een nieuwe garantieperiode, afhankelijk van de verkopende partij. Er zijn een heleboel derde partijen die refurbished camera’s en objectieven (en andere elektronica) aanbieden. In veel gevallen is de scheidslijn tussen gereviseerd en gebruikt klein. Het nakijken en herstellen kan in verschillende gradaties uitgevoerd worden. Kort gezegd kan een product ‘als nieuw’ zijn, of toch eerder naar een tweedehands product neigen. 

Weet wat je koopt

Veel fabrikanten bieden zelf refurbished producten aan. Zo weet je dat eventuele herstellingen gedaan zijn met de originele onderdelen. Ga je voor een derde partij, doe dan goed onderzoek. Lees reviews en commentaren. Over het algemeen zouden gereviseerde apparaten, die volledig nagekeken zijn, met garantie gekocht moeten worden. Let daar op. Controleer ook wat er bij het product geleverd wordt, niet altijd komt het met dezelfde accessoires als bij de oorspronkelijke, nieuwe versie. Probeer ook te onderzoeken wat de meest voorkomende problemen zijn met het model dat je aanschaft. Zo kun je direct controleren of dit het geval is bij jouw nieuwe aanschaf. Vaak hebben verkopers in elk geval een ruil beleid. Bekijk je aankoop goed en controleer op krassen en beschadigingen. 

 

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie