Vind je passie! En meer tips voor de beginnende fotograaf
Tip 1 Vind jouw passie
Fotograferen is het leukst als je vastlegt wat jou het meeste interesseert. Ga daarom op zoek naar jouw passie. Misschien weet je het al lang, ben je een gepassioneerd mountainbiker en wil je nu met je camera de avonturen van je fietsmaatjes vastleggen (we noemen maar wat), dan zal je moeten gaan oefenen met sportfotografie. Maar kijk ook verder dan je neus lang is. Als mountainbiker ben je graag bezig in de natuur, vraag je dan eens af of landschapsfotografie ook niet iets voor jou is.
Tip 2 Investeer in kennis, niet in apparatuur
Als beginnende fotograaf kunnen de hoeveelheden apparatuur en hun aanschafsprijzen nogal overdonderend zijn. Herken je dat gevoel? Bedenk je dan dat het in het begin belangrijker is om in kennis te investeren dan in dure camera's en objectieven. Je hebt niet meteen het duurste van het duurste nodig als je eigenlijk toch niet goed wet wat al die knoppen op zo'n geavanceerde camera doen.
Let wel op je doorgroeimogelijkheden. Welke apparatuur jij nodig hebt is afhankelijk van in welke omstandigheden je gaat werken en dat hangt weer samen met de eerste tip: het vinden van jouw passie. Als je in moeilijke lichtomstandigheden gaat werken zoals op een indoor sportbaan of bij een popconcert kun je beter wel vast investeren in een goede lichtsterke lens (f/2.8 of groter) omdat je anders al vrij snel tegen het limiet van je materiaal aanloopt. Voor alle andere gevallen geldt: ga lekker aan de slag met je instapper en kitlens en spaar ondertussen voor je doorgroeimogelijkheden.
Wil je wel investeren in apparatuur? Hou dan onze Gear-pagina goed in de gaten. Alvast een voorproefje:
- Goed voorbereid de wildernis in met deze accessoires
- Macro-objectief aanschaffen? Kies het objectief dat bij je past!
- Ken je deze Samyang objectieven al?
- De beste apparatuur voor jouw macroavontuur
Tip 3 Fotografeer veel!
Dit kun je opvatten op twee manieren en beide zijn correct. De eerste: ga veel op pad, neem je camera overal mee naar toe en schiet alles wat los en vast zit. De tweede: maak veel foto's, je hoeft je camera niet op burst-stand te zetten maar maak veel verschillende foto's achter elkaar in verschillende hoeken en met verschillende instellingen. Neem daarna de tijd om uit te zoeken wat je de mooiste foto uit de serie vindt en kijk goed naar de instellingen en het standpunt wat je gebruikte. Zo leer je het beste wat werkt en niet werkt in fotografie. Je bent je eigen leraar!
Lezersgallery
Mooie foto's gemaakt? We zijn erg benieuwd naar jouw resultaten. Je kunt je foto's uploaden in onze lezersgallery.