Vijf tips voor vakantiefotografie

Vijf tips voor de mooiste vakantiefoto's

Joni Hendrix 1290
De vakantie is natuurlijk hét moment om met je camera op pad te gaan. Of je nou naar een heerlijk zonnig warm land gaat of in Nederland blijft, leuke vakantiemomenten kun je overal fotograferen. En met deze tips worden je foto's dit jaar nog mooier!

Het Gouden Uur

Tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag heb je het mooiste fotolicht. Daarom is een zonsop- of zonsondergang natuurlijk een prachtig moment om foto's te maken. Fotografeer niet tussen elf en twee uur, want het zonlicht is dan sfeerloos en zorgt voor harde schaduwen.

Kun je niet op een ander tijdstip fotograferen? Gebruik dan de flits om de harde schaduwen iets te verzachten. Wil je weten wanneer het licht het mooist is op jouw vakantiebestemming? Kijk dan op golden-hour.com. Hilde Remerie had tijdens haar bezoek aan Ameland erg veel geluk, want de eerste avond dat ze er was, was er al een geweldige zonsondergang. Dit moest ze natuurlijk fotograferen.


Foto © Hilde Remerie

Locals

Vaak doen mensen erg hun best om geen personen in het beeld te krijgen. Toch kan het een extra toevoeging zijn, vooral als je de lokale bevolking fotografeert. Zij kunnen bijvoorbeeld de sfeer van een land of stad goed laten zien. Bezoek daarom eens een lokale markt of loop door kleine woonwijkjes.

Kijk goed om je heen, want je weet maar nooit welke mensen je allemaal tegenkomt. Femke Heutink laat met haar foto zien dat mensen op een foto juist een mooie plaat oplevert.


Foto © Femke Heutink

Landschap met voorgrondelement

Waar je ook heen gaat, overal kom je prachtige landschappen tegen die gefotografeerd moeten worden. In plaats van alleen maar bijvoorbeeld de bergen te fotograferen, kun je ook een voorgrondelement in je foto meenemen, zoals steentjes of een tak. Zo creëer je meer diepte in je foto. Kevin van de Merwe fotografeerde ook een landschap met een voorgrondelement.


Foto © Kevin van de Merwe

Speel met lijnen

Lijnen kunnen rust aan een foto geven, maar ook beweging of kracht. Denk bijvoorbeeld aan horizontale of verticale lijnen, en lijnen die samenkomen in een punt. Het is aan de fotograaf om een goede compositie te kiezen, zodat dit mooi tot zijn recht komt.

Niet alleen lijnen, maar ook bijvoorbeeld rondingen of vormen geven een bepaalde sfeer aan een foto. Dit zijn allemaal hulpmiddelen om het oog door de foto te leiden. Tedje van Gils heeft goed gelet op de lijnen toen zij deze foto maakte.


Foto © Tedje van Gils

Kleurrijke details

Maak niet alleen overzichtsfoto's, maar leg ook eens details vast. Ga bijvoorbeeld op zoek naar kleuren, unieke details die de cultuur van het vakantieland weergeven of mooie patronen. Probeer te variëren tussen overzichts- en detailfoto's, zo kun je jouw vakantiebestemming op allerlei manieren vastleggen.

Kijk goed om je heen en vergeet ook niet je fantasie te gebruiken. Marjo koos ervoor om een pauw op verschillende manieren te fotograferen. Deze detailfoto springt er echt tussenuit, mede door de prachtige kleuren.


Foto © Marjo Steffen

Meer tips

Wil je nog meer ideeën voor je vakantiekiekjes? In digifoto Starter 2.2015 vind je tips voor vakantie- en landschapsfotografie, de mooiste Instagram-foto's en apparatuur voor op reis!