Veel foto’s per keer: goed of slecht?
Vooral veel doorgewinterde professionele fotografen kunnen wel eens wat neerbuigend doen over het aantal foto’s dat veel (beginnend) fotografen maken van een onderwerp. Het is ook vaak zo dat je tientallen, soms zelfs honderden foto’s maakt van één enkel onderwerp, waar er maar een paar echt goed van zijn. Of bij wat pech geen. Waar komt die kritiek op veel foto's maken vandaan en is het terecht?
Subjectief
Natuurlijk is kritiek iets enorm persoonlijks, en of het al dan niet terecht is, is ook geen wetenschap. Veel pro’s komen met veel minder foto’s thuis dan beginnende fotografen. Vaak is dat omdat ze van tevoren visualiseren wat ze willen halen. Wat is het onderwerp en hoe wil je het op de foto hebben. Op die manier gaan ze heel gericht te werk en zijn veel minder foto’s ‘nodig’ voor ze hebben wat ze willen. Je kunt je op één ding concentreren, zonder je druk te hoeven maken om de ‘ruis’ eromheen.
Kritiek op veel foto's maken
Kritiek is niet zo leuk, al kan opbouwende kritiek natuurlijk wel heel leerzaam zijn. Deze doorgewinterde pro’s hebben jaren ervaring en miljoenen clicks op zak. Wanneer je net begint, ga je nu eenmaal anders te werk. Toch kan het hebben van een concreet plan je helpen. Je weet waar je je op wil concentreren en kan gerichter bezig zijn met dat wat je zoekt. Hierdoor kun je vaak sneller reageren. Je hebt bijvoorbeeld al de juiste lens op je camera zitten, en de camera staat ingesteld op de modus of instellingen die bij het onderwerp passen (al zul je de belichtingsinstellingen wellicht natuurlijk nog moeten bijstellen wanneer je je foto gaat maken).
Is veel foto’s maken slecht?
Veel foto’s maken is heus niet slecht. Een duidelijk visie over wat je wil fotograferen en hoe je dat aanpakt, is iets dat ook met de jaren groeit. Voor een beginnend fotograaf is het helemaal niet zo makkelijk om jezelf zo’n duidelijk, haalbaar doel te stellen. Bovendien wil het niet altijd zeggen dat het fotograferen met een duidelijk doel voor ogen betekent dat je weinig foto’s maakt. In het begin heb je vaak wat meer pogingen nodig voor je de instellingen precies goed hebt, je het onderwerp scherp hebt enz.
Doel maar geen tunnelvisie
Bovendien is het natuurlijk niet zo dat fotograferen met een doel betekent dat je je ogen moet sluiten voor andere potentiële fotogenieke onderwerpen. Dan neigt het immers meer naar tunnelvisie! Dat is zonde, want te gekke foto’s komen soms ook gewoon op je pad, zonder dat je ernaar op zoek was. Je kunt zeggen: dat was niet mijn doel, ik ben hier om (...) te fotograferen. Maar waarom zou je niet inspringen op het moment? Fotografie is ook reageren, dus pin je niet teveel vast op je doel.
Professionele fotografen zijn vaak fulltime met fotografie bezig. Ze hebben veel tijd en gelegenheid (gehad) om over hun foto’s na te denken en een eigen stijl te ontwikkelen. De meesten van ons hebben die luxe (nog) niet. Schiet daarom lekker je kaart vol met lekker veel foto’s als jij dat wil, om zo toch een paar resultaten te krijgen waar je trots op bent. Niets mis mee.