Urbex-fotografie: wat mag wel en wat niet
Bij Urbex-fotografie draait het om unieke plaatsen waar het liefst jaren geen personen meer geweest zijn. Het is extra mooi als je de historie blijft van vervallen gebouwen blijft zien.
Wet- en regelgeving
Artikel 461- Verboden gebied
Fotgrafeer je in een verlaten pand, waarvan je niet zeker weet of dat mag, kan dit onbeldoeld een politiebezoek opleveren. Officieel is Urbex-fotografie namelijk in strijd met artikel 461 uit het Nederlandse wetboek. In dit artikel staat nadrukkelijk aangegeven dat bepaalde locaties verboden toegang zijn voor onbevoegden. Deze panden herken je vaak aan het onderstaande verkeersbord. Bij gebouwen met dit bord weet je dus zeker dat je in strijd bent met de wet. Een boete in de eerste categorie is maximaal € 390.
![](https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/verbodentoegang2-800x600.jpg?itok=utByZxT8)
Artikel 138- huisvredebreuk
Ook artikel 138 is van toepassing op het beleid rondom Urbex-fotografie. Een overtreding van artikel 138 betekent dat er sprake is van huisvredebreuk. De straf die daarop rust is een geldboete of mogelijk een celstraf. Dat is niet mis! Wanneer van huisvredebreuk vastgesteld wordt, is er kans op een maximum gevangenisstraf van 1 jaar. Dit gebeurt echter in weinig gevallen. De overtreder krijgt meestal een geldboete of hooguit een werkstraf.
Eigenaars
Wat deze kwestie ook lastig maakt, is dat in sommige gevallen het verlaten pand geen eigenaar heeft. Via het Kadaster kun je vaak de eigenaar van een gebouw of grondbezitter achterhalen. Op die manier kun je mogelijk een contactpersoon opsporen en die persoon om toestemming vragen. Kijk op de website van het Kadaster voor meer informatie over de aanvraag van deze gegevens.
![](https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/urban-628274_1920.jpg?itok=ngmuEr6X)
Grijs gebied
Hoewel het in de praktijk een grijs gebied blijkt te zijn, wordt een fotograaf in sommige gevallen meegenomen naar het politiebureau voor een gesprek. Je kunt met slechts een waarschuwing weggestuurd worden, maar ook met een boete. Wat Urbex-fotografie lastig maakt op het gebied van wet- en regelgeving is dat je als fotograaf niets kapot maakt en niet in een bewoond huis binnentreedt. Er is geen vaste richtlijn waar Urbex-fotografie zich binnen begeeft. Daardoor is het ook onduidelijk of sprake is van een strafblad.
Gevaar
Naast veiligheid op het gebied van wet- en regelgeving is het ook belangrijk om rekening met je persoonlijke veiligheid te houden. Op stille en afgelegen plekken wil je liever niet allleen komen. Mocht er in het gebouw sprake zijn van houtrot, dan is er een kans dat je gewond raakt en niemand in de buurt is om je te helpen. Daarnaast kun je ook verkeerde personen tegen het lijf lopen, die met geheel andere intenties in het pand zijn, of (illegaal) in het gebouw wonen. Ga altijd in een groep op pad en wees voorzichtig tijdens het fotograferen.
Foto:Jan van Kleij
Daarnaast kun je bij sommige populaire Urbex-locaties ook last hebben van buurtbewoners of anderen die het niet op prijs stellen dat fotografen het gebied betreden. Die personen kunnen agressief uit de hoek komen.
Neem het bovenstaande in acht wanneer je op pad gaat om mooie Urbex-foto's. Natuurlijk zijn Urbex-foto's prachtig, maar let goed op jezelf!
![](https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/FB_IMG_1472211893239_0.jpg?itok=ug6t8hEu)
Foto: Kasper De Backer
Interessant onderwerp, jammer
Interessant onderwerp, jammer dat er over de Belgische wetgeving niets geschreven werd.