Uitleg bij de foto: Bep Roggeveen

Redactie digifoto Starter 2204
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Vandaag is het de beurt aan Bep Roggeveen om over haar foto te vertellen.

bep roggeveen
Foto © Bep Roggeveen

Instellingen

Camera: Nikon D300s
Diafragma: f/4.5
Sluitertijd: 1/30 sec.
Iso: 400 

'Bij hoogwater lopen de uiterwaarden vol en tijdens een vorstperiode trekt het water zich terug en blijven er dunne ijslagen over. Zo ook op deze foto, gemaakt langs de uiterwaarden van de Waal ter hoogte van Dreumel. Op een zonnige dag zijn er allerlei patronen in het ijs zichtbaar, die interessant kunnen zijn om te fotograferen. Niet alleen het weidse rivierenlandschap is de moeite waard, ook de grond onder onze voeten kan een mooi plaatje op te leveren.'

Tips

  1. Zoek uit wat je passie is. Aan de hand van fotobladen kom je erachter wat jou raakt.
  2. Bestudeer foto's van professionele fotografen en ga met dat genre aan de slag.
  3. Doe dat stapsgewijs, leer eerst wat compositie inhoudt, wat wil je op je foto laten zien en hoe belangrijk is dat voor jou.
  4. Start met de autofunctie en leer het bovenstaande al doende.
  5. Verdiep je gaandeweg in de techniek. Diafragma instellingen uitproberen, sluitertijden oefenen, daarna een combinatie daarvan, vervolgens flitstechnieken enzovoort.
  6. Fotografeer zo veel mogelijk alleen, dan heb je tijd om te experimenteren en te concentreren.

Bep Roggeveen (1949)

Na ruim veertig jaar tekenen en schilderen ontstond de wens meer met fotografie bezig te zijn. In het verleden had ik al eens kennis gemaakt met fotografie en video, maar dat heeft toen geen vervolg gehad.Totdat ik in contact kwam met een fotostudio. In eerste instantie heb ik in de studio de decors geschilderd en schilderijen gefotografeerd. Omstreeks die tijd kwam ik via familie in het bezit van een Nikon F3 analoge camera en dat was eigenlijk de start van het fotovirus. Niemand was meer veilig. Familiefeestjes werden gefotografeerd met geleende flitsers en accu's.

Door de verhuizing naar Heerewaarden zo'n 7 jaar geleden kreeg ik meer ruimte om te fotograferen, de aanschaf van een digitale camera werd een feit. In eerste instantie werden foto's gemaakt als referentiemateriaal voor het schilderen, maar al snel was dat geen doel meer op zich. Het “zien” en het maken van een goede compositie waren al jaren een onderdeel van mijn leven, alleen de technische kant van de fotografie ontbrak nog. Maar niet voor lang. De digitale doka in de vorm van Photoshop maakte de fotografie nog leuker en intensiever. 

Als autodidact valt er nog veel te leren, via workshops van professionele fotografen zoals Han Bouwmeester. Het kijken naar anderen en het bestuderen van foto's vormen de basis van mijn kennis op dit moment. Mijn voorkeur gaat uit naar macrofotografie, terwijl de natuur in de vorm van landschappen mij het meeste boeit en dan voornamelijk het mystieke sfeertje. Ook lowkey-fotografie heeft mijn belangstelling, dus er is nog genoeg materiaal om mij verder te ontwikkelen de komende jaren.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie