Uitgelicht: Rinus Lasschuyt

Uitgelicht: Dakkapellen gebouw Kessler Stichting

Fokelien Broekstra 1749
Het gebouw van de Kessler Stichting in Den Haag valt erg op in de buurt, door zijn grote gekleurde dak en de grote hoeveelheid dakkappelen is het gebouw een opvallende bezienswaardigheid geworden in de wijk. Rinus Lasschuyt nam een kijkje bij het kleurrijke gebouw en maakte een aantal mooie foto’s.

Gekleurd dak

“Om het gekleurde dak goed uit te laten komen heb ik gewacht op een dag met een mooie strak blauwe lucht. Op de foto van het gehele gebouw is goed te zien waarom ik dat gedaan heb. Ik ben liefhebber van ritme, herhaling en symmetrie in mijn foto’s. De daken met de vele dakkapellen was daar een geschikt onderwerp voor. Ik heb er daarom voor gekozen niet alleen een overzichtsfoto te maken, maar ook in te zoomen op een deel van de kappelen”, vertelt Rinus Lasschuyt.

Ritme en Herhaling

“Ik ben op zoek gegaan naar delen van het gebouw waar ik mijn gewenste herhaling/ritme kon vinden. Ik heb dat vooral kunnen vinden aan de achterzijde van het gebouw, hier zijn namelijk allemaal kleine dakkapellen.

Vertekening

“Het gebouw staat midden in een woonwijk, hierdoor is er niet altijd ruimte om voldoende afstand te nemen om een foto te maken. Hierdoor speelt er al snel lensvertekening op. Aan de achterkant viel dat gelukkig een beetje mee. Ik heb gewerkt met de groothoeklens Sigma 10-20mm. Omdat ik vanuit een laag standpunt moest fotograferen heb ik rekening gehouden met lensvertekening (achterover vallen van het gebouw) door weinig in te zoomen had ik genoeg ruimte in de foto om bij de bewerking (verticale rotatie) beeld te verliezen.

Kessler Stichting

De Kessler Stichting is een Haagse organisatie die hulp biedt aan dak- en thuislozen. Het was de wens van de gemeente Den Haag om bij het ontwerp aan te sluiten op kleuren, materialen en belijningen die typisch zijn voor de wijk. De gemeente wilde graag extra aandacht geven aan het dak. Het dak is het centrale thema van het gebouw geworden.

Tips van Rinus

  • Loop eerst een paar keer rond een gebouw om een beeld te krijgen vanuit verschillende standpunten.
  • Fotografeer wijder (minder inzoomen) om rekening te houden met beeldverlies bij het rechtzetten van de foto.
  • Fotografeer een bepaald gedeelte van het gebouw vanuit verschillende standpunten om later een keuze te kunnen maken in de door voor jou beste compositie.
  • Heb ook oog voor details van het gebouw.

Camera: Nikon D7200
Lens: Sigma 10-20mm

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien