Hoe zorg je dat de autofocus altijd het oog pakt?

Trap niet in deze autofocus valstrik

Eefke Burg 1763
Ben je wel eens teleurgesteld omdat de ogen van je onderwerp niet zo scherp waren als je deze had verwacht, ook al bevestigde je camera dat de autofocus op hen was vergrendeld? Fotograaf Steve Perry maakte deze video waarin hij uitlegt hoe je kan voorkomen dat jouw camera een zogenaamde 'valse positief' op het gebied van autofocus geeft bij het scherpstellen in moeilijke lichtsituaties.

autofocus valstrik vos

Autofocus van camera's niet perfect

'Het geheim hierachter is dat het fasedetectiesysteem van autofocus in onze camera's nou eenmaal niet perfect is,' geeft Perry in zijn video aan. 'Het komt niet vaak voor, maar het kan voorkomen dat er in sommige scenario's een vals positief autofocussignaal wordt gegeven, met name bij weinig licht en in situaties met weinig contrast.'

In de natuurfotografie kan dit best onhandig zijn, want het kan er voorkomen dat dieren met weinig contrast zonder scherpe ogen worden weergegeven. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een zwarte beer of een brulaap.

Hij leert de techniek in zijn video ook aan zijn studenten in Costa Rica en deze geven dat zij hier heel veel aan heb gehad. De techniek is bedoeld voor fotografen die er op gericht zijn om een zo scherp mogelijke focus op het oog te bereiken.

Wanneer werkt jouw autofocus niet naar behoren?

Hoe weet je nu of je te maken hebt met niet werkende autofocus? De eerste hint de je krijgt is dat je camera in eerste instantie al moeite heeft met het scherpstellen. Als de camera na een tijdje zoeken een focuspunt vindt, wantrouwt Steve Perry dit dan ook. De tweede hint die weg kan geven dat je te maken hebt met een slechte focus is als de focus 'flikkert' en jouw camera steeds opnieuw scherpstelt op het onderwerp. De derde hint die aangeeft dat je misschien later een verkeerde autofocus gaat hebben is als je net hebt scherpgesteld, dat de camera opnieuw gaat zoeken naar een punt om op scherp te stellen.

Andere situaties maken het scherpstellen op de ogen ook lastig voor een natuurfotograaf. Zo heb je soms dieren die ogen hebben die diep in de oogkassen liggen of dieren met vreemde gezichtsvormen.

De tip die ervoor gaat zorgen dat je altijd een scherp oog gaat hebben is door gebruik te maken van Single-point AF. Andere modi kunnen ervoor gaan zorgen dat je op een andere plek dan het oog scherpgesteld staat. De meeste camera's beschikken tegenwoordig over autofocus, zoals bijvoorbeeld bij de Nikon Z 7. In veel situaties werkt een dergelijke modus perfect, maar bij een situatie met weinig licht kan een dergelijk systeem het moeilijk krijgen. 

werking autofocus nikon

Om ervoor te zorgen dat je toch je compositie kan maken die je wil, is het belangrijk dat je jouw focuspunt handmatig verschuift zodat deze op de plek terecht komt waar je hem wil hebben.

Wil je nog meer tips om de ogen tijdens het fotograferen van wilde dieren zo scherp mogelijk kan krijgen? Bekijk de volledige video hieronder.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke