Tips voor landschapsfotografie!
Veel fotografen zullen het herkennen: een prachtig landschap of adembenemend uitzicht, maar eenmaal thuis vallen de foto’s tegen en doen ze die prachtige omgeving geen eer aan. Met deze tips breng je daar verandering in, en til je jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau.
Hou vol
Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je bij het eerste bezoek aan een plek meteen een fantastische foto krijgt. Veel professionele landschapsfotografen bezoeken een plek ook meerdere keren, op verschillende tijdstippen. Geef het dus niet meteen op als je foto tegenvalt, maar analyseer wat je er niet mooi aan vindt en ga nog eens terug.
Ga vroeg
Wanneer je hebt bepaald wat het beste tijdstip is om het landschap te fotograferen, wanneer je dus het beste licht hebt, is het zaak om op tijd op de locatie te zijn. Neem een half uur de tijd om je spullen op te zetten en je instellingen te maken. Zo hoef je niet te haasten, kun je een aantal verschillende composities uitproberen en eventueel wat testfoto’s maken.
Houd je landschapsfotografie eenvoudig
Juist in landschapsfotografie geldt dat ‘less is more’. Probeer afleidende elementen uit je compositie te houden. Maak het jezelf niet te moeilijk en neem alleen dingen in de foto op die bijdragen aan de sfeer en het verhaal dat je wil vertellen. Minimalistische landschapsfoto’s, waar een bepaalde rust vanuit gaat, werken vaak het beste. Je kunt ook spelen met de aspect ratio, in andere beeldverhoudingen kun je misschien beter dingen weglaten.
Probeer verschillende perspectieven
Het is erg verleidelijk om je foto’s van ooghoogte te maken. Misschien denk je er in eerste instantie niet eens over na om het anders te doen. Maar doe dat juist wel. Door eens laag bij de grond te gaan en meer nadruk op de voorgrond te leggen krijg je bijvoorbeeld een heel andere foto. Of kijk of je een heuveltje kan vinden om juist een hoger standpunt te krijgen, waarin je meer overzicht krijgt.
Neem de kijker mee
Zorg dat meteen duidelijk is wat het onderwerp van de foto is, en neem de kijker daar als het ware ‘mee naartoe’. Maak gebruik van contrast, en bedenk je dat de aandacht van de kijker eerst naar lichte delen wordt getrokken. Kijk of je zichtlijnen kunt gebruiken, om de kijker door de foto heen mee te nemen naar het uiteindelijk onderwerp. Zo creëer je landschapsfoto’s die rust geven en niet snel gaan vervelen.