High Key fotograferen? Zo lukt het wel!

Christel de Wolff 3480

Kijk naar buiten en je ziet de zon keihard branden. Met dit weer is het niet moeilijk om een zeer heldere foto te maken. Een High Key foto maken is echter veel meer dan een foto met lekker veel licht. In dit artikel lees je hoe je de perfecte High Key foto maakt.

Een High Key foto is niet zomaar een overbelichte foto

Vaak wordt aangenomen dat een High Key foto gewoon een extreem overbelichte foto is. Dat is echter niet zo. Wanneer je foto overbelicht is, betekent het dat je de details in de hoge lichten van jouw foto volledig kwijt bent en dus niet meer kunt terughalen in Lightroom of een ander bewerkingsprogramma. Dit wil je het liefst voorkomen want een overbelichte foto is vrijwel onbruikbaar.  Bij High Key fotografie kies je er bewust voor om een foto erg licht te maken, maar hou je wel de hoge lichten in jouw foto in de gaten. Door goed om te springen met je histogram, zal je ervoor zorgen dat je geen details kwijt raakt in de lichte delen van jouw foto.

Wat fotografeer je?

High Key fotografie leent zich erg goed voor fashion portretten, waarbij je echt wil dat het gezicht van je model eruit springt. Maar de techniek wordt ook veel ingezet bij productfotografie. Door High Key te fotograferen, sluit je omgevingsruis uit en kun je de kijker helemaal naar jouw onderwerp toetrekken. Maar High Key fotografie kan worden toegepast op alle onderwerpen die jij in je hoofd hebt. Spreek die creativiteit maar eens flink aan en ga aan de slag met macrofotografie, interieur of architectuur of zelfs natuurfotografie![[{"fid":"913188","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"high key fotografie moeilijk? Zo lukt het wel!","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"high key fotografie moeilijk? Zo lukt het wel!","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"high key fotografie moeilijk? Zo lukt het wel!","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Nabewerken van je High Key foto

Zoals bij alle soorten fotografie is het slim om in het Raw-formaat van jouw camera te fotograferen. Op die manier kun je in de nabewerking nog veel meer kanten op dan wanneer je een jpg-beeld hebt. Probeer de foto zo goed mogelijk te maken, zodat je niet al te veel aan je belichting hoeft te doen. Dat is zonde, want in de nabewerking raak je gaandeweg wel steeds meer details kwijt. Wel kun je de witbalans goed achteraf aanpassen en kun je naar hartenlust experimenteren met het contrast. Kijk ook eens of je de foto in zwart-wit kunt maken. Sommige High Key foto’s springen er extra goed uit wanneer de kleur verdwenen is.

Deel jouw High Key foto met ons

Wij zijn natuurlijk benieuwd naar jouw ondervindingen als je gaat experimenteren met High Key fotografie. Deel jouw resultaten met ons in de gallery. Je foto wordt dan getoond aan een groot publiek en maakt daarnaast kans om in de spotlight te komen online of in het magazine!

Low Key fotografie

De tegenhanger van High Key is natuurlijk Low Key, waarbij de achtergrond juist heel donker is. Ook hierover hebben we geschreven zodat jij goed voorbereid kunt gaan experimenteren. Lees alles over Low Key in onderstaande artikelen:

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel