Tips: verbeter je compositie

Tips: verbeter je compositie

Liesbeth Wesdijk 3008
We zijn er ons misschien niet altijd van bewust, maar elke keer als je door de zoeker van je camera kijkt, maak je beslissingen over je compositie. Er zijn een paar algemene richtlijnen om je compositie te verbeteren.

Zet één onderwerp neer en vraag 10 fotografen om daar een foto van te nemen. Je zult als het goed is tien verschillende foto's krijgen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen wijze om ergens naar te kijken en vast te leggen. We geven je een paar richtlijnen die je zullen helpen je compositie te verbeteren.

De regel van derden

Het eerste wat je je af moet vragen bij je compositie is: wat is m'n hoofdonderwerp? Als je dat eenmaal bepaald hebt kun je er mee bezig hoe je de scene wilt weergeven. Eén van de eerste dingen die je leert in de fotografie is de regel van derden.
Hierbij verdeel je je beeld in 9 vakken met behulp van 2 horizontale en 2 verticale, onzichtbare lijnen. Waar de lijnen elkaar kruisen is het punt waar je je hoofdonderwerp plaatst, dit geeft een fijn uitgebalanceerd beeld. Beweeg je camera totdat je onderwerp zich op zo'n kruising van twee lijnen bevindt. Dit hoeft niet zo heel precies, het is geen wiskunde.

De horizon

Waar plaats je precies de horizon? Niet in het midden in elk geval, want dat geeft een saai beeld. Plaats de horizon boven of onder het midden. Een uitzondering geldt als het om een bepaalde reflectie gaat die je vast wilt leggen. Dan kan de 'horizon' een mooie verdeling zijn tussen het onderwerp en zijn reflectie.

In beeld

Als je mensen of dieren fotografeert is het het mooist wanneer ze je aankijken zodat er interactie is. Maar als ze je niet aankijken of er is sprake van beweging van je onderwerp, zorg dan dat je ruimte laat zien aan de kant waar ze heen kijken of waar de beweging naar toe gaat. Dit geeft een dynamischer beeld.

Leidende lijnen

Als je gebouwen of andere sterk gelijnde objecten fotografeert, probeer je compositie dan zo te maken dat je als kijker meegenomen wordt door de lijnen in het beeld. De lijnen kunnen het onderwerp zelf zijn of zorgen dat je ogen naar een bepaalde plaats geleid worden. Hetzelfde geldt voor golvende lijnen.

Patronen en textuur

Objecten met herhalende patronen zijn interessant om te fotograferen. En dat kunnen patronen zijn die zowel door de natuur of de mens gemaakt zijn. Kijk dus goed om je heen of je zo'n patroon ergens kunt ontdekken, ze maken je compositie absoluut sterker. Neem bijvoorbeeld een krat rode appels, als je die netjes neerlegt, heb je een mooie herhaling van vorm en kleur. Ook kun je er één gele appel tussen leggen en hier de focus op leggen.
Ook textuur kan een prachtig beeld geven, denk eens aan de veren van een vogel, afbladderende verf of houtnerven. Je zult voor het beste effect wel dichtbij je onderwerp moeten komen en eventueel zelfs een macrolens moeten gebruiken.

Deze richtlijnen geven je slechts een handvat. Voor elke regel geldt weer een uitzondering. Wees niet bang om het helemaal anders te doen als dat een betere foto oplevert. Kijk goed om je heen en oefen! Kijk eens naar de foto's van fotografen waar je respect voor hebt en kijk kritisch naar hun compositie. Waarom maakt dat het beeld sterker? Kijk eens naar je eigen foto's, zou het beeld sterker zijn wanneer je een andere compositie gebruikt had? Leren is een kwestie van veel doen, zo wordt je elke keer beter. Heb jij, net als Annemieke Stuy, ook een prachtige foto gemaakt, zet die dan in onze gallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth