Lees manieren om dieren niet af te schrikken bij natuurfotografie

Natuurfotografie: hoe dichterbij ?

Redactie digifoto Starter 3386

Je komt als natuurfotografie liefhebber niet ver als de dieren constant worden afgeschrikt voordat je in positie komt. Lees enkele tips om je aanpak te verbeteren.

Bij natuurfotografie leer je de gewoontes van het dier kennen

Als je als natuurfotograaf bezig bent, dan is het mooiste dat je een dier daadwerkelijk leert kennen. Zonder de leefgewoontes van een dier te kennen, kom je het waarschijnlijk nooit tegen. Zo zal je een vos vooral kunnen fotograferen in de winter en zijn sommige dieren alleen in de zomer in hun volle glorie te bewonderen. Het gaat er dan in de natuurfotografie ook om een diepere connectie te krijgen met het dier door zijn gedrag en patronen te bekijken. Soms ben je hierdoor een stille toeschouwer van hun omgeving en kan je tekenen zien hoe ze op hun omgeving reageren.

Lees ook: Onontdekte boudoir en naakt fotografen

Fotograaf Tony Northrup laat zien hoe je de mooiste foto's van wilde dieren kunt maken zonder ze weg te jagen waardoor je shot verpest wordt. Hij geeft aan dat je als eerste je camera een gedeelte omhoog houdt, zonder dit meteen te richten op het dier. Het is belangrijk dat je hele lichaamstaal uitstraalt dat je ergens anders op gericht bent. Zorg ervoor dat je jouw instellingen al goed staan. Als je verstandig bent heb je al een aantal instellingen goed gezet zodat je sneller van start kan gaan.

Het is bij natuurfotografie belangrijk om te ontspannen

Volgens de fotograaf is het bij het fotograferen van wilde dieren belangrijk dat je niet de hele tijd je camera op het dier gericht houdt. Op deze manier heb je een veel grotere kans dat je het dier niet in zijn rust verstoort en dat je mooie shots kan maken. Je wil ervoor zorgen dat het dier op zijn gemak is. In de lichaamstaal van een dier kan je zien of deze met je bezig is: soms kijkt een dier je bijvoorbeeld rechtstreeks aan. Dat zal ervoor zorgen dat het dier niet meer zijn natuurlijke gedrag vertoont en dat zorgt uiteindelijk voor minder goede shots.

Lees ook: Bijzondere infraroodbeelden met drones

Als het dier echter kalm blijft, dan zorgt dit ervoor dat je iets dichterbij kan komen en dat je dus ook een betere foto kan maken. Tony geeft nog veel meer tips over natuurfotografie die je kunt bekijken in zijn video.

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie