Tips: tuinfotografie

Tips: tuinfotografie

Liesbeth Wesdijk 2060
Behalve de Keukenhof telt Nederland meerdere mooie tuinen die je kunt bezoeken. Ook bij particulieren ben je meer dan welkom. Op internet zijn veel adressen te vinden, zelfs van complete tuinroutes. Wij geven je tips hoe je deze tuinen mooi op de foto kunt zetten.

Een mooie tuin fotograferen kan het hele jaar door, want er is altijd wel iets te zien. Toch is de kans op mooie bloeiende planten in het voorjaar en zomer het grootst. Een mooie tuin hoeft niet noodzakelijk een strakke kasteeltuin te zijn, ook een wilde bloementuin is prachtig om vast te leggen. Op het internet kun je adressen vinden van particulieren die hun tuin hebben opengesteld voor bezoekers. Van Siergrastuinen tot Engelse landschapstuinen.

Om tuinen mooi vast te leggen, is een DSLR niet noodzakelijk, maar wel makkelijk. We willen n.l. graag gebruik maken van de DoF, de 'depth of field'. In het ene geval willen we graag een klein diafragma (groot f-getal en dus groot DoF) en in het andere geval, wanneer we b.v. de aandacht op een specifiek iets willen leggen, willen we juist een groot diafragma (= klein f-getal).

Een macrolens, of lens met macro-mogelijkheden, is handig als je echt close-up foto's wilt nemen.  Een telelens is onontbeerlijk wanneer je in wilt zoomen op een bepaald onderwerp (mits het niet te dichtbij is) of wanneer je een mooie wazige achtergrond wilt creëren.
Een groothoeklens heb je nodig wanneer je het totaal op de foto wilt zetten, of de aandacht aan de voorgrond wilt geven.

Als je het echt professioneel wilt aanpakken, neem dan een statief mee om er zeker van te zijn dat je foto's scherp zijn. Met een reflector kun je het licht zo dirigeren als jij wilt. Je kunt beter niet flitsen omdat dan de schaduwen te hard worden. In sommige gevallen kun je mooie resultaten behalen met een polarisatiefilter, dit is een kwestie van uitproberen.

Omdat planten al bewegen bij het kleinste zuchtje wind, zul je met een vrij snelle sluitertijd moeten werken om geen bewegingsonscherpte te krijgen. Eventueel kun je je ISO verhogen tot 400 of 800, om de sluitertijd en diafragma te kunnen gebruiken die jij nodig hebt. Hiervoor zul je dus in de handmatige modus moeten fotograferen.

Bepaal zorgvuldig je compositie. In een drukke tuin met heel veel planten en kleuren kan dat best lastig zijn. Loop eerst eens rustig rond en kijk naar opvallende details. Zoek naar een compositie in kleuren. Kleuren die elkaar aanvullen of die juist een contrast geven. Zoom eens in op een bepaald onderwerp of kijk naar het totale plaatje. Fotografeer eens vanuit vogelperspectief of keverperspectief. Je zult dan heel verrassende platen maken.

Uiteraard is ook bij tuinfotografie het licht essentieel. Met helder zonlicht is het niet makkelijk om goede foto's te maken vanwege de grote contrasten. Ga in de vroege ochtend of late middag op pad, je zult dan prachtige schaduwen vast kunnen leggen. Bewolkte dagen geven je een constant licht, waarin alle details goed zichtbaar zullen zijn. Maar ook als het regent kun je bijzondere foto's maken van b.v. regendruppels op bladeren. Tegenlichtfoto's van bloemen en bladeren kunnen je werk een extra dimensie geven. Kijk wel uit dat je de zon niet recht in beeld neemt.

Dus, houdt je van tuinen en fotograferen? Trek er dan op uit en maak prachtige foto's van bijzondere bloemen en planten. Of van een hele strakke kasteeltuin zoals Arlette Maria David maakte in Versailles. En plaats die dan in onze lezersgallery ter inspiratie!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth