Vermijd afleiding in straatfotografie

Redactie digifoto Starter 1740

Straatfotografie is vooral reageren op wat er in je omgeving gebeurt. Je kunt niet alles wat er op straat gebeurt regisseren, dus zul je moeten selecteren wat interessant is voor je foto. En daarbij zo min mogelijk afleiding meenemen.

Dat valt niet altijd mee, want het moment is over voor je het weet. Je moet vaak snel reageren, en hebt weinig tijd voor het maken van instellingen en compositie. Daarom merk je wellicht afleidingen pas later op; blijkt er ineens een plant ‘uit iemands hoofd te groeien’. Met deze tips heb je hier in het vervolg minder last van.

afleiding in straatfotografie, straatfotografie

Vul het kader

Het streven van straatfotografie zou moeten zijn dat alles in het kader relevant is voor het verhaal dat je wil vertellen. Wees je bewust van de omgeving. Zo weet je wat er om een onderwerp heen gebeurt, en wat wel of niet afleidend werkt voor de foto. Let op de randen van het kader: wat zie je daar? Is dat van belang voor de foto, of is het afleiding? Kijk dus ‘breed’ en probeer te voorspellen wat er gaat gebeuren, zodat je andere wellicht andere elementen in je foto op kunt nemen die wel van belang zijn.

Het beslissend moment in straatfotografie

‘The decisive moment’ is een theorie van Henri Cartier-Bresson en gaat over het exacte moment waarop je afdrukt binnen straatfotografie. Dat moment moet zijn wanneer de actie op zijn interessantst is. Dat vereist wat oefening, en een vooruitziende blik. Als je iemand op een bakfiets wil fotograferen, kun je bijvoorbeeld proberen te voorspellen waar diegene naartoe gaat. Is hij/zij precies voor het grachtenpandje dat je in gedachten had als achtergrond - of moet diegene ‘plots’ uitwijken en had je dat al als mogelijkheid gezien, dan kun je daarop wachten. Geduld is een schone zaak in dit geval, en het valt niet mee. Natuurlijk gaat niet alles zoals je verwachtte, dus de kans op mislukken is ook aanzienlijk. Maar door dit te oefenen, kun je beter worden en een groter aantal geslaagde foto’s overhouden. Geduld dus!

afleiding in straatfotografie, straatfotografie

Verberg afleiding

Soms zijn er veel elementen in de omgeving die afleiden, en die het je erg moeilijk maken. Veel mensen bijvoorbeeld, kunnen je fotomoment behoorlijk verpesten. Soms kun je daar slim mee omgaan door je hoek iets aan te passen, zodat je misschien minder van de drukke straat in de achtergrond hebt. Druk af wanneer de mensen net buiten het kader zijn, of achter je onderwerp. Door dichterbij te gaan, en je onderwerp wederom meer van het kader in te laten nemen, kun je meer afleiding op de achtergrond ‘verstoppen’.

Kies je standpunt slim

Door je eigen positie slim te kiezen, kun je afleidingen ook minimaliseren. Veel straatfotografen zoeken eerst een interessante plek als ‘achtergrond’ of setting, en wachten dan net zo lang tot een interessant persoon op de goede plek in het kader stapt. Hiervoor heb je ook weer flink wat geduld nodig, maar het levert vaak wel bruikbare foto’s op. Of kijk of je ergens hoog kunt staan, zodat je een goed overzicht hebt en andere variatie kunt maken op je straatfotografie.

Straatfotografie vereist oefening. Je leert vanzelf door een bepaalde ‘bril’ te kijken, en interessante settings en personen te herkennen. Blijf oefenen en heb geduld. Wanneer je haast hebt, kun je beter iets anders gaan doen, want goede straatfoto’s kosten tijd.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie