Tips: dieren in het wild fotograferen
Mocht je de hoofdprijs van de Staatsloterij gewonnen hebben en een prachtige safari-reis geboekt hebben, dan moet je zeker deze tips lezen. Maar ook dichter bij huis zijn wilde dieren te vinden. Op de Veluwe en bij de Oostvaardersplassen zijn daar mogelijkheden genoeg voor. Je kunt ook eens mee gaan met de boswachter bij jou in de buurt, vaak hebben ze wel goede excursies en juist zij weten de dieren wel te vinden. Van edelherten tot vossen, wilde zwijnen of eekhoorns, ook dat zijn wilde dieren!
1) Focus op het oog
De aandacht van de kijker gaat altijd het eerst naar de ogen van je onderwerp. Die brengen het beeld tot leven. Zorg er dus voor dat je scherp stelt op die ogen. Des te dichter je bij het dier kunt komen, des te beter.
2) Zoek een egale achtergrond
Om de aandacht niet van het dier af te leiden is het belangrijk om een zo egaal mogelijke achtergrond te hebben, zonder storende elementen. Dit kun je deels creëren door een groot diafragma (klein f-getal) waardoor de achtergrond wazig wordt. Of je kunt je positie ten opzichte van het dier veranderen.
3) Zoek een goede compositie
Eigenlijk ben je al dolblij dat je een dier in het wild goed in beeld krijgt, je zult dan ook snel geneigd zijn om af te drukken zodra dit gebeurd. Maar probeer toch om een goede compositie te maken, dus niet het dier netjes in het midden, maar gebruik de regel van derden. Zoek elementen in beeld die je foto in balans brengen.
4) Wacht op goed licht
De fotograaf die met kop en schouders boven de rest uitsteekt is degene die ofwel een prachtige actiefoto heeft gemaakt, emotie losmaakt bij de kijker of een prachtig sfeerbeeld heeft neergezet. Licht zorgt voor sfeer, en het mooiste licht heb je het eerste of laatste uur dat de zon schijnt. Om 's morgens dus mooie foto's te schieten zul je vroeg uit bed moeten.
5) Wees er klaar voor
Fotografie heeft alles met geduld te maken. Heb je eenmaal wilde dieren in je vizier, of zoeker in dit geval, wacht dan op een speciaal moment om af te drukken. Een vos die gaapt, een vogel die net op vliegt, het geeft allemaal net andere beelden. Zorg dat je er klaar voor bent om op het juiste moment af te drukken.
6) Maak scherpe foto's
Dit is eigenlijk logisch nietwaar, maar het betekent dat je je sluitertijd goed in de gaten moet houden. Omdat we het liefste in de A-mode fotograferen, om het diafragma te kunnen controleren, vergeten we de sluitertijd wel eens. Als die te langzaam is om mooie actiefoto's te kunnen maken, kan het zinvol zijn om je ISO wat te verhogen. Want bewegende dieren moet je toch wel vastleggen met een sluitertijd van minsten 1/400 sec.
7) Alleen je onderwerp in focus
Ook dit spreekt voor zichzelf, maar denk er om dat je je autofocus op enkelvoudig zet. Dit voorkomt dat je per ongeluk de achtergrond scherp hebt en het dier wat je wilde fotograferen niet. Ook is je lens dan sneller met scherp stellen, iets wat heel belangrijk is bij dit soort fotografie.
8) Fotografeer ook verticaal
We zijn erg geneigd om alles horizontaal te fotograferen, omdat je eigen ogen ook zo werken. Maar draai de camera een 90 graden en bekijk het eens verticaal. Dat kan heel verrassende foto's opleveren als je b.v. een reiger op de foto zet of wanneer de bomen in het bos dan voor een dramatisch effect zorgen.
9) Wat als het licht minder is?
Je hebt de lichtomstandigheden niet altijd voor het uitkiezen. Als je camera moeite krijgt met de belichting van je onderwerp, wordt het tijd om alles handmatig in te gaan stellen om toch nog scherpe foto's te krijgen. Met een groot diafragma (klein f-getal), langzamere sluitertijd en een hogere ISO kun je met slechte lichtomstandigheden toch goede foto's maken. Probeer dit uit en zorg dat je deze belichtingsdriehoek goed onder de knie hebt.
10) Kom dichterbij
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan bij wilde dieren, je zult dus moeten fotograferen met een telelens om dichterbij te komen zonder de dieren te verstoren. Maar maak ook eens foto's van het dier samen met zijn omgeving, dat is veel natuurlijker. Zoom dus ook eens uit.
Het fotograferen van wilde dieren is een echte uitdaging die je geduld op de proef stelt. Want je moet niet verwachten dat je elke keer dat je het bos in trekt, de herten voor je klaar staan om te poseren. Maar als je dan eens een prachtige foto van b.v. edelhert maakt, net als Gerja Sprakel, ben je wel koning te rijk! Heb jij ook zo'n gave foto gemaakt, plaats hem dan in onze gallery.