Tip: hoe maak je goede foto's in de volle zon?

Tip: hoe maak je goede foto's in de volle zon?

Fokelien Broekstra 1101
Op vakantie gebeurt het je waarschijnlijk vaker dan je eigenlijk zou willen: fotograferen in de volle zon. Het licht is dan erg fel en de schaduwen zijn hard. We leggen je uit hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Schaduw en zon in de landschapsfoto

Als je op het moment fotografeert dat de zon op zijn sterkst is, zijn de schaduwen hard en de zon fel. Hierdoor is het verschil in belichting tussen schaduw en zon erg groot. Kortom: grote contrasten. Je zult dus altijd een overbelichte of onderbelichte foto krijgen. Een foto met zulke harde contrasten kan ook mooi zijn, denk bijvoorbeeld aan een foto met daarop een silhouet van een persoon of gebouw. Voor veel andere foto's is het echter minder fijn.

Een optie is om op dit soort momenten met HDR te gaan werken en verschillend belichte foto’s over elkaar heen te leggen. Dat gaat prima als je bijvoorbeeld een landschapsfoto vanaf een statief maakt. 

Portret

Ook voor buitenportretten is het middaguur een lastige tijd. De schaduwen zijn erg hard en daardoor is het in die schaduw vaak te donker. In de volle zon is het juist weer te licht, wat overbelichting in de hand werkt. Daarbij is het ook voor je model niet fijn om in de zon te moeten kijken. Een reflectiescherm kan uitkomst bieden in dit geval, doordat de felle zon gereflecteerd wordt. Je kunt die straal licht ook mooi sturen, zodat het licht precies op het goede punt je model raakt. 

Ochtend of avond

Wat ook werkt: in de ochtend of in de avond op pad gaan. Vaak is het weer dan een stuk vriendelijker voor je foto's. Schaduwen zullen een stuk minder nadrukkelijk aanwezig zijn en de contrasten zijn veel minder hard. Bijkomend voordeel: het weer kan in de ochtend en avond ook voor bijzondere effecten zorgen, zoals dauw, mist en een schitterende goudgele ondergaande zon. 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien