Straatfotografie vanuit je heup
Als je bijvoorbeeld aan straatfotografie doet, wil je vaak zo onzichtbaar mogelijk zijn. Zo krijg je het meest ‘echte’ resultaat in je foto. Je kunt je camera een heel stuk minder zichtbaar maken, door te fotograferen vanuit je heup. We leggen uit hoe je dat doet.
Zone focusing voor straatfotografie
Voor straatfotografie wil je zo onzichtbaar mogelijk zijn, en de camera een beetje verbergen. Door 'm bij je heup te houden bijvoorbeeld. Maar hoe krijg je je foto scherp, wanneer je niet door de zoeker kunt kijken om te zien of je foto scherp is? Daar gebruiken fotografen die dit veel doen ‘zone focusing’ voor. Dat klinkt ingewikkeld, maar is vooral een kwestie van veel doen. Oefenen, totdat het een tweede natuur wordt.
Hoe fotografeer je vanuit de heup?
Voor zone focusing moet je je camera instellen op handmatig scherpstellen. Het diafragma en de sluitertijd heb je al, naar wens, ingesteld. Vervolgens zet je je lens op een vooraf bepaalde scherpstelafstand. Je drukt af op het moment dat je onderwerp binnen die afstand valt, en dus scherp is.
Oefenen
Het is een techniek van veel oefenen, op den duur weet je instinctief welke scherpstelafstand er bij je instellingen hoort. In het begin zou je daar een app voor kunnen gebruiken, zoals DoF Table. Hier kun je de afstanden per objectief in vinden bij de instellingen voor diafragma en sluitertijd die je gemaakt hebt. Sommige oudere lenzen hebben overigens afstandsmarkeringen, dat is een stuk makkelijker. Op een gegeven moment weet je instinctief wat de afstand tussen jou en een persoon of onderwerp moet zijn om ‘m scherp in beeld te krijgen, met de instellingen die je op dat moment hebt. Eerst zul je waarschijnlijk behoorlijk wat onscherpe beelden maken, maar als het eenmaal lukt is het erg leuk.
Snel en nauwkeurig
Uiteindelijk, wanneer je de techniek helemaal onder controle hebt, kun je op deze manier heel snel en nauwkeurig werken. En de meeste mensen zullen niet doorhebben dat je aan het fotograferen bent, je kijkt immers niet door de lens. Zo kun je dus mensen op een meer ‘natuurlijke’ manier fotograferen, ze gaan zich niet anders gedragen door de aanwezigheid van een camera.
Onzichtbaar
Omdat je onopvallend te werk wil gaan, is het handig om je kleding hier ook op aan te passen. Dat toffe fluorescerende eighties jasje kan volgende keer weer mee, maar is niet handig als je onzichtbaar wil zijn. Ook kun je erover nadenken of je de camerariem wel nodig hebt. In elk geval zou je ‘m kunnen vervangen door een exemplaar zonder grote, schreeuwerige logo’s. Kijk ook of je camera een stilte functie heeft. Bij een DSLR kan dit niet, maar bij de meeste systeem- en compactcamera’s wel. Als je onopgemerkt wil blijven lijkt het geluid van je sluiter soms wel een machinegeweer. Niet handig voor straatfotografie!