Heeft je foto nabewerking nodig?

Amy Schutte 786

Dat is een lastige vraag, want er is natuurlijk geen ‘exact’ antwoord op. Wat voor de één een goede foto is, is voor de ander misschien helemaal niet van acceptabele kwaliteit.

Gelukkig is fotografie een kunstvorm en mag je ook helemaal zelf bepalen of een foto ‘gelukt’ is of niet. En of deze al dan niet mooi is. Maar er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten en die je in de nabewerking aan kunt pakken.

Nabewerking: juiste belichting 

Allereerst is het een goed idee om van je foto te bepalen of de belichting goed is. Is er sprake van over- of onderbelichting? Vooral bij foto’s met een hoog contrast kan dat soms lastig te bepalen zijn. Om te bepalen of je foto goed belicht is, is er een handige tool: het histogram. Deze bevindt zich zowel op je camera zelf als in de meeste nabewerkingsprogramma’s. Wanneer het histogram aan één van beide kanten uit het kader steekt, zijn er delen van de foto over- of onderbelicht. Dit kun je corrigeren in een nabewerkingsprogramma, maar let op: wanneer het histogram links of rechts uit het kader loopt, is er informatie verloren gegaan bij het maken van je foto. Die kun je niet meer terughalen in de nabewerking, ook niet wanneer je in RAW fotografeerde.

Witbalans

Soms kloppen de kleuren in je foto niet. De sfeer is dan niet zoals je deze bedoelde, en dat is jammer. Je ziet dit vaak bij foto’s gemaakt in de ‘gouden uren’, wanneer het licht een warme gloed heeft. Voor je camera moet wit echter wit zijn, dus die gaat dit bijsturen. In de nabewerking kun je dit veranderen door de kleurtemperatuur aan te passen. Wanneer je in RAW fotografeerde gaat dit niet ten koste van de kwaliteit, in Jpeg kan het zijn dat je iets aan kwaliteit inlevert. Wat vaak overigens nog steeds de moeite waard is voor een mooie foto.

Contrast aanpassen in de nabewerking

Contrast is het verschil tussen licht en donker, maar een foto met sterk contrast heeft vaak sterkere zwart tinten. Soms kunnen foto’s een beetje vlak uit de camera komen. Vooral wanneer je met wat tegenlicht fotografeerde bijvoorbeeld, of bij heel vlak, gelijkmatig licht. Veel foto’s zijn dan ook gebaat bij iets meer contrast, om ze sprekender te maken. Vaak kun je contrast toevoegen met de schuifjes in je nabewerkingsprogramma. Er is geen ‘regel’ voor om te weten of je foto dit nodig heeft, dus je kunt het beste uitproberen of je foto er beter van wordt of niet.

Ruis

Vooral bij hoge ISO waarden kan er ruis in je foto sluipen. Soms ontkom je echter niet aan fotograferen met hoge ISO, bijvoorbeeld bij weinig licht, een snel bewegend onderwerp dat je wil bevriezen of in situaties waarin flitsen niet is toegestaan. In dat geval kun je in de nabewerking ruisreductie toepassen. Vergroot je foto eerst op 100%. Vooral in vlakke delen is ruis het best zichtbaar, in donkere delen meer dan in lichte delen. Door in te zoomen ‘vergroot’ je de ruis ook, dus is beter zichtbaar of je foto er last van heeft.

Nabewerking is niet perse nodig, maar in sommige gevallen kan het je foto beter maken. Loop deze checklist even langs, en je weet of je foto verbeterpunten heeft!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy