Slimmer de straat op

Straatfotografie: 8 basistips

Redactie digifoto Starter 1394

Observeren, snel reageren en confronteren. Straatfotografie is wellicht moeilijker dan het lijkt en daar komen de meeste fotografen vanzelf wel achter. Maar met behulp van deze 8 tips, ben jij ze straks een stapje voor.

Camouflage

In opvallende of felle kleren over straat lopen terwijl je aan het fotograferen bent, is niet verstandig. Hiermee trek je de aandacht en dat is iets wat je juist bij straatfotografie wilt voorkomen.

Het is onhandig om over straat te lopen in opvallende of felle kleding tijdens het fotograferen. Hiermee trek je de aandacht en dat is niet de bedoeling. Het is dan wat ontspannener om op straat vreemden te fotograferen, omdat je dan niet direct wordt opgemerkt en je niet het gevoel krijgt dat er vele ogen op je branden. Het maakt mensen vaak wat ongemakkelijk als een vreemd iemand ongevraagd foto’s van ze probeert te maken en ze niet weten waarvoor het precies is. Maar jezelf helemaal van top tot teen verstoppen is ook niet nodig en hier schrik je ze wellicht mee af.

Ben je juist wel geïnteresseerd in het fotograferen van vreemden? Lees dan hier hoe je dat aanpakt.

Kleine camera voor straatfotografie

Gefotografeerd worden door een vreemde fotograaf op straat is voor de meeste mensen intimiderend. Vooral als het een enorme camera is met een grote lens vlak voor je neus. Houd hier rekening mee. Als je opmerkt dat ze zich door jou ongemakkelijk beginnen te voelen, dan kun je ze beter gewoon met rust laten, vermijden, zelf de andere kant op lopen of het op een redelijke afstand nogmaals proberen.

Daarnaast werkt een normale smartphone ook gewoon prima voor straatfotografie. Ze zijn klein, licht en overal mee naar toe te nemen.

Minder of helemaal geen bokeh

Houd bij straatfotografie het liefst zoveel mogelijk elementen in het frame scherp, overzichtelijk en in focus. Van de voorgrond tot aan de achtergrond. Combineer elk element in het frame om zo de foto wat context te geven. Het totaalplaatje moet een verhaal vertellen.

Observeren

Naast het licht, is het ook van belang om bij straatfotografie op andere factoren te letten zoals kleur, menselijke emoties en hoe groot de kans is dat een gebeurtenis zich in de toekomst zal herhalen. Als je bijvoorbeeld een vis fotografeert, dan let je uiteraard op het water, de wind en op welke locatie je de meeste garantie hebt om op het juiste moment een foto te nemen.

Pre-focus

Straatfotografie gaat heel snel en de momenten zijn maar van korte duur, dus gemakkelijk mis te lopen.

Zet je camera daarom op 1m tot oneindig. Dan weet je in elk geval zeker dat alles in het frame boven de 1m tenminste op beeld komt te staan. Zo kun je momenten in het kader vastleggen zonder in de camera te hoeven kijken.

Om te weten hoe je die snelle situaties beter kunt aanpakken, kijk hier voor meer over besluitvaardig fotograferen, een vaardigheid noodzakelijk voor straatfotografie.

Pokerface

Vermijd zo mogelijk oogcontact met de mensen die je probeert te fotograferen. Staar in plaats daarvan recht voor je uit, dan denken ze namelijk dat je iets anders op de foto zet!

Kinderen en straatfotografie

Kinderen zijn altijd zichzelf, onvoorspelbaar en wild.

Wees er alleen wel op bedacht dat het in sommige gevallen niet toegestaan is om kinderen, zonder toestemming, te fotograferen.

Resultaat is slechts een bonus

Hoge verwachtingen kun je beter niet hebben wat betreft straatfotografie. Dan loop je hoogstwaarschijnlijk tegen vele teleurstellingen op. Dit werkt demotiverend en het plezier vermindert.

Houd het positief, maar wel realistisch en heb geduld bij straatfotografie. Ga zo veel mogelijk oefenen, door gewoon lekker zelf de straat op te gaan, want dat ide snelste en meest effectieve manier om je fotografische vaardigheden naar een hoger niveau te brengen.  

Heb jij dankzij deze tips de basis onder de knie kunnen krijgen? Upload het resultaat in onze gallery ,wij zijn ontzettend benieuwd! Of ben je al klaar voor de volgende stap? Klik hier voor nog meer artikelen met tips en tricks voor straatfotografie.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie