Stockfoto’s gebruiken of je eigen foto’s inzetten?

Redactie 183
In de wereld van fotografie zijn stockfoto’s voor velen niet onbekend. Een stockfoto is een foto die door een fotograaf gemaakt is, maar door hem of haar beschikbaar wordt gesteld aan anderen om deze foto, al dan niet tegen betaling, te mogen gebruiken.

Er zijn verschillende online platformen te vinden waar deze stockfoto’s worden aangeboden. Stockfoto’s zijn voor verschillende doeleinden in te zetten. Voor fotomateriaal op je nieuwe website, voor een beeld op een poster die je wil laten drukken of een ander idee dat je wil gaan uitwerken. Zijn stockfoto’s iets voor jou of kies je liever voor je eigen foto’s? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij, zodat jij een goede keuze kunt maken voor het gebruik van deze foto’s.

Voordelen stockfoto’s

Een van de grote voordelen van stockfoto’s is dat er foto’s in vrijwel elke categorie te vinden is. Wat voor soort foto je ook zoekt, je kunt het in de verschillende databases ongetwijfeld vinden. Bijkomend voordeel is dat je zelf niet op zoek hoeft te gaan naar een locatie, een eventueel model en de tijd om deze foto te gaan maken. Zeker wanneer haast geboden is kan een stockfoto voor jou de perfecte oplossing zijn. Stockfoto’s dan ook vaak gebruikt door mensen die zelf niet in de mogelijkheid zijn om een goede foto te maken, maar deze toch graag willen gebruiken. Er komen dagelijks nieuwe stockfoto’s bij, waardoor de keuze enorm groot is. Kleine kans dat jij geen foto’s kunt vinden in de categorie die jij nodig hebt.

Nadelen stockfoto’s

Naast de voordelen die het biedt, kan het gebruik van stockfoto’s je ook beperken. Wanneer je een idee in je hoofd hebt zitten en je wil daarbij de perfecte foto inzetten, ben je afhankelijk van de foto’s die online worden aangeboden. Zoek je een heel specifiek model, op een hele specifieke locatie in een bepaalde setting, dan is de kans groot dat je niet gaat vinden wat je zoekt. Een andere mogelijkheid is dat je een fors bedrag moet betalen voor de foto die je nodig hebt.

Populaire categorieën

In bepaalde categorieën zijn meer stockfoto’s te vinden dan andere categorieën. Ben je dus op zoek naar een hele unieke foto in een heel specifiek onderwerp, dan is het aanbod wellicht klein. Populaire onderwerpen waar wel veel stockfoto’s in te vinden zijn, zijn onder andere foto’s van mensen. Blije mensen, grote gezinnen en families die vrolijk zijn kun je veel vinden online. Ook foto’s die aan andere populaire online onderwerpen te verbinden zijn kun je veel vinden, zoals foto’s over geldzaken, online casino’s en sport.

Kosten stockfoto’s

Zoals eerder benoemd zijn stockfoto’s in bepaalde gevallen gratis, maar soms moet je er voor betalen. Dit heeft vaak te maken met de kwaliteit van de foto. Ben je iemand die verwacht in de komende periode veel stockfoto’s nodig heeft, dan is een abonnement bij een bepaald platform wel aan te raden. Heb je nu eenmalig of slechts een paar keer een stockfoto nodig, dan kun je ook gebruik maken van de gratis alternatieven. In dat geval wordt er alleen een bronvermelding gevraagd bij publicatie van de foto.

Om te bepalen of stockfoto’s voor jouw project of doel geschikt zijn, moet je dus de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Pas dan weet je of een stockfoto geschikt is of dat je beter kunt kiezen voor je eigen foto, mits je daar de middelen voor hebt. Hoe dan ook, een beeld zegt meer dan vele woorden, dus foto’s zijn vaak onmisbaar. Of het nu een eigen foto is of een stockfoto.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie