Sterretjes fotograferen tijdens de jaarwisseling

Redactie digifoto Starter 1582
Ga je niet naar een grote georganiseerde vuurwerkshow? Dat betekent niet dat je niks te fotograferen hebt met de jaarwisseling. Zo kan je met sterretjes ook hele leuke foto’s maken. En dit is ook zeker wel typisch oud en nieuw. Hier zijn een aantal handige tips.

Je kan een sterretje natuurlijk gewoon stilhouden. Dit soort foto’s zijn vaak ook al erg leuk en gezellig. Maar wil je net wat meer uitdaging? Schrijf met de sterretjes in de lucht. Door gebruik te maken van onder andere een lange sluitertijd kan je de bewegingen vast leggen.  Deze techniek wordt ook wel lightpainting genoemd.

Lees ook: Lightpainting: met lichtbronnen creatieve scenes maken

Sluitertijd

Voor lightpainting heb je een lange sluitertijd nodig. In elk geval genoeg tijd om te kunnen maken of schrijven wat jij wil. Bij de meeste camera’s gaat de sluitertijd tot 30 seconden. Is dit niet genoeg? Dan kan je gebruik maken van de Bulb-stand. Hiervoor moet je handmatig je ontspanknop indrukken, en uitdrukken. Als je dit doet, maak dan gebruik van een afstandsbediening om beweging te voorkomen. 

Statief

Als je gebruik maakt van een lange sluitertijd is een statief eigenlijk altijd noodzakelijk, zo ook bij lightpainting. Als je je camera met je hand vast moet houden, ontkom je er haast niet aan dat je je camera niet helemaal stabiel houdt. Door je camera op een statief te zetten blijven je foto’s stabiel.

Heb je geen statief? Dan kan je altijd je camera op een stevig oppervlakte zetten. Let wel op dat je camera stevig staat en niet makkelijk kan vallen. Zeker met harde wind of eventuele mensen die langs kunnen lopen. En zie je dat niet zitten, maar wil je wel sterretjes vastleggen? Gebruik je flits. Hiervoor heb je geen lange sluitertijd nodig, maar kan je je sterretjes wel goed vast leggen. Geen uitdagende tekeningen maar waarschijnlijk wel een gezellige foto. 

Instellingen

Behalve een lange sluitertijd en statief moeten je andere instellingen ook goed staan. Zet je camera op de ‘manual’ stand. Zo kan je alles handmatig instellen. Omdat het waarschijnlijk donker is als je de sterretjes gaat fotograferen, vindt je camera het moeilijk om in te schatten hoelang de sluitertijd moet zijn. Stel dit daarom handmatig in. Ook het scherpstellen in het donker kan soms lastig zijn. Daarom kun je overwegen om handmatig scherp te stellen. 

In tegenstelling tot de meeste donkere situaties is het hiervoor het best om de ISO-waarde laag mogelijk in te stellen. Dit om ruis en overbelichting te voorkomen. Gebruik een redelijk klein diafragma zodat een groot gedeelte van je foto scherp is, maar er nog steeds genoeg licht op de sensor valt. 

Testshots

Voor je aan de slag gaan is het belangrijk dat je eerst een aantal testfoto’s maakt. Speel met de sluitertijd en test hoelang je nodig hebt. Elke situatie is natuurlijk anders. Misschien heb je wel veel strooilicht van lantaarnpalen, of is het juist helemaal donker. 

Begin bijvoorbeeld met een ISO-waarde van 100 en een diafragma van f/8. Pas de instellingen zo aan tot je het resultaat hebt waar jij tevreden mee bent. Geef jezelf de tijd om met de instellingen te spelen. 

Ben je even kwijt hoe deze instellingen werken? Lees hier artikelen waar het allemaal nog eens uitgelegd wordt. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie