Recordbrekend ruimte shot van 1060 uur
Ruimte observeren voor lange tijd
Ze hadden hun pijlen gericht op een nieuw wereldrecord, en dat is ze gelukt! Het beeld wat je hieronder ziet is het resultaat van het collectief samenwerken van vijf franse amateur astrofotografen, en geeft aan dat er altijd nieuwe dingen tussen de sterren boven ons hoofd zijn om je over te verwonderen. In dit geval een gigantisch gedetailleerde composiet foto van de 'Large Magellanic Cloud (LMC)', het meest dichtsbijzijnde sterrenstelsel in onze directe omgeving.
Al is dichtbij natuurlijk altijd een relatief concept in berichten als deze. Het zou met huidige technieken namelijk verschrikkelijk veel tijd kosten om een van de planeten te bereiken in deze cluster.
Lees ook: Onderzoekers onthullen eerste foto van een zwart gat
Zeer lange sluitertijd
Astrofotografie staat voor het fotograferen van de sterren, planeten en al het andere kosmische geweld buiten onze planeet. Wat we vaak zien is dat er in deze categorie van fotografie vaak gewerkt wordt met langs sluitertijden, mensen willen namelijk elk kleine beetje licht dat aanwezig is vast kunnen leggen op de sensor. Hoe langer de spiegel omhoog staat, hoe interessanter het beeld wordt. Een sluitertijd van een paar minuten is geen uitzondering.
De composiet foto in dit artikel is echter gemaakt van een totaal aan 1060 uur aan opnames. De meeste opnames waren tussen de 10 minuten en soms zelfs een heel uur. Het beeld met in totaal data van meer dan 1000 uur aan kijken in de ruimte staat zelfs garant voor een nieuw wereldrecord binnen astrofotografie.
In totaal waren er zo'n 16 sectoren gefotografeerd en uiteindelijk gecombineerd, om een beeld van 204 miljoen pixels te maken. Inzoomen in het grote onbewerkte beeld is hier mogelijk.