Portretfotografie: gebruik ramen voor prachtig licht

Portretfotografie: gebruik ramen voor prachtig licht

Redactie digifoto Starter 1961

Portretfotografie heeft voor een belangrijk deel te maken met het juiste licht. Dat goede licht vinden is soms een uitdaging. Er is een belangrijke tip die we jullie willen meegeven: gebruik de ramen op de locatie van je shoot en creëer prachtig licht!

Het voordeel van een raam is dat je overal wel een raam kunt vinden waar mooi licht doorheen valt. Daardoor kun je op de meest uiteenlopende plekken een mooi portret maken. 

Achtergrond

Licht dat vanuit een raam de kamer invalt is, zeker op dagen met een wat grijze lucht, heel fijn om mee te werken. Bestudeer alle ramen in de kamer waar je de foto’s wilt maken goed, want de positie en omgeving zijn uiteraard erg belangrijk. Een donkere kamer met enkele door ramen verlichte plekken is ideaal, dan kun je gebruik maken van het licht en tegelijkertijd een donkere (minder duidelijk te herkennen) achtergrond creëren. Voeg het gebruik van een groot diafragma (bijvoorbeeld f/2.8) toe en je hebt helemaal een prachtige focus op je model. Wel belangrijk: let op overbelichting, zeker op erg zonnige dagen. Liever in de nabewerking wat oplichten dan in eerste instantie al een te lichte foto maken.

Wel of geen raam in de foto

Het raam zelf kun je meenemen in je compositie, maar dat is afhankelijk van je persoonlijke smaak en van het raam zelf. Het moet er natuurlijk wel een beetje fraai uitzien, maar dat spreekt vanzelf. Kijk dus goed rond en kies bij de compositiebepaling of je het raam meeneemt of juist niet. Als je kijkt naar deze foto is gekozen voor het eerste, waarbij het licht uit het raam prachtig is verwerkt in de foto. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie